Afbeelding

‘Een tafel zittend op een bank’

Kunst en cultuur 95 keer gelezen
UDEN – Moeder Reggie van Donzel (88) onthulde dinsdagmiddag het kunstwerk dat de familie schonk aan de gemeenschap van Uden vanwege het 100-jarige jubileum van Wooncenter Van Donzel in juni 2010. De ‘tafel die op een bank zit’ werd gemaakt door kunstenaar Martijn van Gemert uit Uden.

[youtube=T7TmtqT5fWI]

[image=223198]

De Udense kunstcommissie had Martijn van Gemert (26) geselecteerd om dit kunstwerk voor de familie van Donzel te maken. Het heeft een plaats gekregen in het bevrijdingspark ter hoogte van het Medipark lang het fiets- en wandelpad. Namens de gemeente Uden nam burgemeester Henk Hellegers het kunstwerk in ontvangst en beloofde het goed te onderhouden. Maarten van den Elzen schreef in het kader van het eeuwfeest het gedicht ‘Een eeuw van Donzel Uden’ dat nu ook een plaatsje kreeg, vlakbij de bank met het kunstwerk in het Bevrijdingspark. ‘Meubels dragen, bewaren, beschermen en versieren’, is de titel van het gedicht en ook Martijn van Gemert liet zich door meubels inspireren.
Moeder Van Donzel is heel tevreden met het kunstwerk. “Er zit wat van onze handel in en het straalt de Brabantse gezelligheid uit. Wij hopen dat het veel voorbijgangers een glimlach zal ontlokken.”

Verwondering
Niet alleen een glimlach, als het aan de kunstenaar ligt. “Ik hoop dat het verwondering oproept. En dat het uitnodigt om hier gezellig even te gaan zitten.”De ‘zittende tafel op een bankje’ is gemaakt van stevig staal en kunststof. “Ik denk dat ook jongeren dit waarderen en het niet kapot gaan maken. Daar heb ik alle vertrouwen in”, zegt de jonge kunstenaar.
Vorig jaar studeerde hij cum laude af aan de kunstacademie in Tilburg. Op dat moment was hij al bezig met meubels maken, dus de vrije opdracht voor de familie van Donzel kwam op een gunstig moment. “En omdat het allemaal zo lang duurde met de vergunningen, had ik ook de tijd om met te richten op mijn afstuderen.”

Potientie
Van Gemert wil in Uden een beter cultureel klimaat scheppen. “Er moet iets gebeuren en er zit potentie genoeg. Belangrijk is dat veel disciplines samenwerken We moeten af van de gedachte dat subsidie nodig is om iets te bereiken. Kunst en cultuur kan ook commercieel en toepasbaar zijn. Daar ligt ook een taak voor de jongeren. Uden moet naar buiten kunnen treden met projecten. Dat hoeft niet alleen hier. Udense kunstenaars kunnen ook elders hun gemeente promoten met kunst. Ikzelf heb net een expositie gopend in Galerie 56 in Tilburg. Daar ben ik best trots op.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant