Afbeelding

'Af en toe liggen de krullen een meter hoog'

Kunst en cultuur 54 keer gelezen
UDEN - “Af en toe liggen de krullen een meter hoog”, lacht Jan van Berkel die van oorsprong scheepswerktuigbouwkundige is en al bijna dertig jaar een bedrijf in machinebouw heeft. Maar in en naast zijn loods is vooral veel hout te zien, van complete boomstammen tot blokjes afvalhout. Jan van Berkel is namelijk ook houtkunstenaar!

[image=222624]

“Ik maak net wat mensen willen”, vertelt Jan. “Maar er zijn ook dingen die ik wil maken, waarmee ik iets in de mensen wakker maak.” Zo maakte Jan, voor iemand die ‘iets’ met zijn deur wilde doen, een bijzonder paneel. Het motief heeft hij ook in een houten schaal gemaakt. Het zijn verschillende stukjes hout aan elkaar geplakt, maar wel zodanig dat er een spannend kubuseffect ontstaat. “
Jan toont een houten schaal: “Een schilderij van houtstukjes! Mensen hangen die aan de muur, want het zijn kunstwerken. Maar er komen ook mensen bij me die zeggen: ‘ik wil een tafel met dat patroon er in’. Daar ben je dan wel even mee bezig.”

Machines
Aan machines heeft Jan geen gebrek, zo lijkt het. “Ik koop oude machines die ik ook zelf verbouw om weer andere dingen te kunnen maken die niemand kan maken.
Een vierkante schaal?! Die is moeilijk te maken op een draaibank, dus daar moet ik eer iets voor bedenken.” Oud zijn de machines ook, de jongste is dertig jaar oud “Het zijn zware en degelijke machines, want de machine moet stil staan als ik aan de gang ben.”
Machines verbouwen is Jan wel toevertrouwd, dat is zijn vak en zijn kostwinning. “Maar ik ben aan het overschakelen. Ik heb het wel gehad met het gejaag en gedram in de maatschappij en sinds drie jaar maak ik kunst in hout. Dit werk begint nu echt te komen. Mensen bellen: ‘Hier ligt een appelboom van mijn vader die overleden is, kun je daar iets van maken?’ De meeste kunstenaars schilderen, maar een combinatie van kunst en gebruiksvoorwerpen vinden mensen zeker zo mooi.”
Zeker als ze zien dat het geen ‘fineer’ is, wat Jan maakt, maar echt allemaal stukken hout die aan elkaar geplakt zijn. “Iedereen wil altijd weten of het uit elkaar vliegt onder het draaien. Nee, er gebeurt niets mee!”

Zie ook www.woodenart.nl.

[image=222623]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant