Afbeelding

Oprechte uitvoering Gebroeders Leeuwenhart

Kunst en cultuur 59 keer gelezen
UDEN – De voorstelling De Gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren in openlucht theater Naat Piek ging vorig weekend in première. Naat Piek is de eerste toneelvereniging die de Nederlandse versie speelt. Dat gebeurde in tropische omstandigheden. Maar dat was aan de veelal jonge spelers niet te merken.

[image=222586]

De Gebroeders Leeuwenhart is het verhaal over Jonathan (Sean van Berlo) en Kruimel(Tom Willems). Jonathan is moedig en mooi, Kruimel is ziek en lelijk. Maar, ze houden van elkaar. De broers belanden in Nangijala, een land ergens voorbij de sterren, waar de wrede machthebber Tengil heerst. Daar krijgen ze de kans om hun moed te tonen om nog beter te worden dan zij dachten te zijn. De manier waarop ze in het droomland terecht komen, zorgde voor ophef na het verschijnen van het boek. Want de broertjes moesten eerst dood gaan en dat element zou niet passen in een jeugdverhaal. Achter het avonturenverhaal van De Gebroeders Leeuwenhart gaat op deze manier een nog groter avontuur schuil, de dood. Het thema wordt zo bespreekbaar gemaakt voor kinderen en volwassenen.
Het publiek bestond dan ook uit jong en oud. De broers speelden de sterren van de hemel, vol overgaaf. Het zijn zeker geen gemakkelijke rollen en de teksten soms hoogdravend. Maar ze kwamen geloofwaardig over. De simpele materialen en gebruiksvoorwerpen zorgden voor een eenvoudig maar duidelijk decor. Zo waren de door met stokken bewogen handpoppen échte duiven, en de draak was een monster. Het gebruik van bijvoorbeeld muziek uit Game off Thrones maakte het sfeervol. Ook de zang was zeker niet slecht. Met name de levende Boom (Elly Raaymakers) had een goede vertolking van de oorspronkelijk Zweedse teksten. De spelers en de vele figuranten van het Openluchtspel Uden van Theater Naat Piek leveren met de gebroeders Leeuwenhart een prestatie.

Voorstellingen nog op 25 en 26 augustus en 1 en 2 september. Op zaterdag 19.00 uur; ’s zondags om 14.00 uur. Entree: € 10,- (kinderen tot 12 jaar: € 5,-). Reserveren: reserveren@naatpiek.nl of (0413) 26 16 22. Openluchttheater Naat Piek, Pnemstraat 1 in Uden. www.naatpiek.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant