Afbeelding

Werk oud-Udense in Boijmans van Beuningen

Kunst en cultuur 67 keer gelezen
UDEN – Altijd weer mooi om erachter te komen hoe succesvol sommige oud-Udenaren zijn. Mai van Oers (1953), geboren en getogen aan de Kerkstraat in Uden, woont en werkt al lang in Amsterdam en volgde daar de beeldende opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie. Haar werk was te bezichtigen bij talloze exposities in onder andere Het Stedelijk Museum in Amsterdam, Museum Jan Cunen in Oss en het Centraal Museum in Utrecht. Op dit moment en nog tot eind september is werk van haar te zien in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

We worden op de tentoonstelling Mateloos, schaamteloos, onbegrensd - Nieuwe tekeningen in de collectie en de bijdrage daaraan van een oud-Udense geattendeerd door Chris Boonaerts. Die woont in het fraaie huis Villa ter Linde aan de Kerkstraat. En toeval of niet, in die woning met prachtige achtertuin is de kunstenares Mai van Oers opgegroeid. “Gelukkig hebben wij dit mooie pand een aantal jaren geleden kunnen kopen. Het was restaurant en stond daarna een tijd leeg. Door hier te wonen is de fraaie woning behouden.” Volgens Boonaerts was vader Van Oers een kunstverzamelaar en heeft zijn in de kunstwereld bekende dochter het niet van vreemden. Ook Boonaerts zelf is kunstliefheber en hoe kan het anders, hij heeft ook enkele werken van Mai van Oers aan de muur hangen. Hij laat de kleine schilderwerken zien. Dat moet Mai toch wel leuk vinden, haar eigen kunst in de ouderlijke woning? “Ze is heel erg bescheiden en treedt niet graag op de voorgrond. Maar ze heeft ons wel een uitnodiging gestuurd voor de expositie in Boijmans van Beuningen. We gaan er zeker kijken.”

Bescheiden
Uit de website van Mai van Oers kun je inderdaad opmaken dat zij niet zichzelf maar haar werk wil laten zien. Op de vraag of ze welicht tijd had voor een interview reageert ze afwijzend. “Het is fijn als je wat over de tentoonstelling in Rotterdam wilt schrijven in het Udens Weekblad. Leuk dat je geïnteresseerd bent, maar een persoonlijk interview geef ik echter nooit. Op mijn website kun je eventueel relevante informatie vinden over mijn werk. Ik schilder en teken en maak ook muurschilderingen - en tekeningen. (o.a. een muurschildering in het Jan Cunen Museum te Oss voor de tentoonstelling '1001 Nacht'.)”

Tekeningen
Op internet is Mai van Oers een veel voorkomende naam: “De figuratie in Mai van Oers’ schilderijen en tekeningen is lastig te duiden. Haar werk bezit een grote intensiteit en trekt de toeschouwer naar binnen in een eigen universum. In haar temperaschilderijen speelt het licht dat van binnenuit komt een belangrijke rol. Hoe langer je kijkt hoe meer het beeld zich prijs geeft. Heel intiem wordt haar wereld levensgroot in haar muurschilderingen. Schilders uit de 15de en 16de eeuw vormen een niet aflatende inspiratiebron.”
In de expositie surrealistische hedendaagse tekeningen in Boijmans van Beuningen zijn werken te zien van diverse kunstenaars uit de hele wereld onderwie drie Nederlanders: Ewoud van Rijn, Kinke Kooi en Mai van Oers. In de grote muurtekening zijn de werken linksonder en rechtsboven (zwart/wit, met rode details)van Mai van Oers. www.boijmans.nl

[image=221297]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant