Afbeelding

Tuin Birgittinessen open voor publiek

Algemeen 39 keer gelezen
UDEN - IVN en de Heemkundekring Uden hebben een bijzondere locatie gevonden voor de Open Monumentendag op 9 september. De kloostertuin van de zusters Birgittinessen gaat open voor publiek en dat is nog nooit gebeurd. Het gaat dus niet over de Artsenijhof die tijdens openingstijden van het Museum voor Religieuze Kunst te bezoeken is. Met het openstellen van de kloostertuin wordt aangesloten op het landelijke thema ‘Groen van toen’.

[image=221077]

Leden van IVN en heemkundekring leiden de bezoekers op 9 september rond en wijzen op markante aspecten van de kloostertuin. Het meest interessant is natuurlijk dat ontsloten wordt wat zich achter de muren van het klooster bevindt. De tuin is weliswaar in de zestiger jaren volledig opnieuw ingericht, maar de karakteristieke contouren zijn wel bewaard gebleven.
Het klooster dat in 1713 van de Kruisheren werd gekocht, groeide in de loop van de jaren uit tot een abdij met tuin, een aparte boerderij met veel akkers, grasland en vee. Ook de gebouwen groeiden vanaf die tijd met de kloostergemeenschap mee. Door de Franse overheersing moesten de zusters in 1794 hun klooster verlaten. Het complex had veel te lijden. Toen de zusters na een dik jaar weer terugkwamen, was er veel geroofd en vernield. De statige eiken waren verdwenen en ook de moestuin was een wildernis geworden.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant