Afbeelding

Zonnig eindschot geeft Vierdaagse glans

Sport 37 keer gelezen
NIJMEGEN – Een aangename temperatuur met veel zon en een enthousiast publiek daarmee werden de wandelaars van de Vierdaagse van Nijmegen vrijdag getrakteerd. En de mix van positiviteit gaf het geslaagde wandelevenement extra glans. Naar schatting omzoomden zo’n achthonderdduizend mensen de route van Cuijk tot Nijmegen.

[image=220360]

[image=220362]

Uiteindelijk zouden vrijdag 38.144 deelnemers het felbegeerde kruisje of hun volgnummer mogen ophalen op de Wedren, het vertrek- en eindpunt van het wandelevenement.

[image=220363]

[image=220364]

Gladiolen
Na de start, met fris maar droog weer, trok het legioen wederom door de stadswijk Hatert, over het Maas-Waalkanaal en door de groene omgeving van de Overasseltse en Hatertse Vennen. Direct na Overasselt, waar de wandelaars al de eerste gladiolen kregen geschonken, ging het de dijk op. Een fraai beeld, dat smalle langgerekte lint, slingerend langs de Maas in de richting van de A73. De brug over deze snelweg bracht de wandelaars van Gelderland naar Brabant.

[image=220365]

[image=220366]

In het gastvrije Land van Cuijk lieten de dorpen zich van hun beste kant zien. Eerst in Linden, waar inwoners op diverse locaties eigen en vooral ook verrassende interpretaties van het thema ‘Kunst’ etaleerden. Vervolgens ging het dwars door de Kraaijenbergse plassen, waar in Beers een warm onthaal wachtte. De geweldige sfeer in de volgepakte straten van Cuijk, met een kakafonie aan aanmoedigingen en muziek, gaf de deelnemers vleugels.

[image=220367]

[image=220368]

Bijzonder was deze dag een Noorse huwelijksvoltrekking in Beers. De Noren Oivind Hansen (39) en Linn Marit Daljord Knutsen (45) deden dat op de trappen van de Lambertus Kerk in Beers. Hansen, die deel uitmaakte van het Noorse militaire contingent in de Vierdaagse, werd in Beers door zijn bruid opgewacht.

[image=220369]

[image=220370]

Pontonbrug
Vanaf de Loswal stapten de wandelaars op de pontonbrug, waar de oversteek naar het Limburgse Middelaar mogelijk was. Nog een keer omkijken naar de kleurrijke Cuijkse skyline, met de kerk met twee torens, en dan langs de Maas naar Mook. Moesten veel wandelaars hier donderdag nog gehuld in plastic de regen trotseren, op deze vrijdag wachtte hen een zonovergoten onthaal.

[image=220371]

[image=220372]

Na Mook ging het de Rijksweg op naar Molenhoek en Malden om tussen vrolijke toeschouwers langs de kant, op terrassen en vanaf de balkons de ‘long walk’ naar de Via Gladiola te maken. Nog een bos bloemen, een bundeltje gladiolen, een ballon of een andere beloning aangereikt. Een laatste knip in de startkaart en dan de glorieuze intocht langs de duizenden aan de Sint Annastraat en de Oranjesingel. En dan naar de Wedren, want daar lag het (volgende) felbegeerde kruisje al klaar.

[image=220373]

[image=220374]

Netwerken
Veel lopers hadden vrijdag problemen met bellen, sms’en en mobiel internet, omdat het mobiele netwerk door de drukte overbelast raakte. De extra masten die KPN, T-Mobile en Vodafone hadden ingezet langs de route, konden niet voorkomen dat mensen vaker moesten proberen verbinding te krijgen en sms’jes kwamen met forse vertraging door. De aanbieders wijten dit aan de groeiende stroom tweets en sms'jes. En ook de toename van smartphone, betekent volgens de aanbieders dat er voortdurend een beroep wordt gedaan op internetdata.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant