Afbeelding

Wandelaars laten zich niet kisten door regenbuien

Sport 71 keer gelezen
NIJMEGEN – De derde dag van de Vierdaagse van Nijmegen had bij tijd en wijlen te maken met fikse regenbuien, maar het grootste deel van de dag was het toch droog. Het gros van de wandelaars liet zich op de befaamde Dag van Groesbeek dan ook niet kisten door het wisselvallige weer.

[image=220299]

[image=220300]

Dat het aantal van 935 uitvallers op de derde dag hoger uitviel dan in voorgaande jaren, zou toch verband kunnen houden met de regen die misschien de oorzaak is van meer klamme spieren en blaren. De 38.470 deelnemers die nu resteren, hopen vrijdag hun Vierdaagsekruisje op te halen.

[image=220301]

[image=220302]

Buiigheid
De start viel donderdag alleszins mee. Want afgezien van wat spatjes bleef de voorspelde regen weg. Over lange brede wegen ging het van de Wedren richting Hatert, de grootste stadswijk van Nijmegen.

[image=220303]

[image=220304]

Een grote halteplaats is op deze dag Malden, vanwaar de wandelaars over de dijk langs het Maas-Waalkanaal naar Mook marcheerden. Hier werd de meute verrast door een felle regenbui met fikse windstoten, en dat leverde de op zich altijd vermakelijke plastic-verpakking van wandelaars op. Iedereen die de Vierdaagse ooit liep bij regenachtig weer, kent het geritsel van al dat plastic.

[image=220305]

[image=220306]

Het zandpad vanaf de kanaaldijk naar Mook veranderde in een mum van tijd in een modderbaan, maar daar stapten de wandelaars zonder moeite over heen. Na een half uur konden de jassen weer uit en liet de zon zich zelfs zien. Via Middelaar en Plasmolen, waar het plein als altijd veel wandelaars en bezoekers lokt, ging het via de Langstraat – die niet voor niets zo is genoemd – naar Milsbeek.

[image=220307]

[image=220308]

Tour-gevoel
Na een haakse bocht en de Zwarteweg mochten de wandelaars als eerste klim van de dag de Sint Jansberg bedwingen. Vandaar naar het drukke Breedeweg, waar hoofdplaats Groesbeek. Ondertussen was het enkele keren ‘jasje aan – jasje uit’, omdat er een verzadigde bui over het legioen werd uitgestort.

[image=220309]

[image=220310]

Massa’s volk, opzwepende muziek en toejuichingen brachten de wandelaars tot aan de voet van de befaamde Zevenheuvelenweg, elk jaar weer een van de hoogtepunten tijdens de Vierdaagse. De standplaatsen langs de 1,5 km lange route waren vooraf ‘uitverkocht’. De wandelaars, die zich als wielrenners in een Touretappe waanden, genoten van de variatie aan kramen, verzorgingstenten, campers en platte karren, met twee schuimbadderende heren als hoogtepunt. Via Berg en Dal, Ubbergen en het altijd sfeerrijke Nijmegen-Oost stapten de lopers terug naar de Wedren om hun startkaart voor dag vier op te halen.

[image=220311]

[image=220312]

Land van Cuijk
Vrijdag, de slotdag van de Vierdaagse, is volgens goede traditie de Dag van Cuijk. Zowel de 40 km als 50 km wandelaars steken de Maas over om, waar hen in het Brabantse Land van Cuijk een warm onthaal wacht. Het dorp Linden zorgt altijd voor een verrassende entourage, terwijl na de doortocht in het drukke Cuijk de Maas wordt overgestoken via een pontonbrug. Vandaag gaat het via Middelaar, Mook en Malden naar de Via Gladiola in Nijmegen. De intocht is overigens op verschillende televisiezenders te zien.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant