Afbeelding

Eerste succes voor groene opleiding

Zakelijk 46 keer gelezen
VOLKEL – De eerste twee leerlingen kregen afgelopen week hun diploma: daarmee is de kop eraf voor de opleiding ‘In het groen’. In het groen is een opleidingstraject dat Boomkwekerij Schonenberg uit Volkel en Opleidingscentrum AOC Oost in 2010 ontwikkelden.

[image=219969]

Het initiatief is ontstaan uit een tekort aan arbeidskrachten en uit onvrede met het bestaande aanbod aan opleidingen. Gert-Jan Schonenberg, eigenaar van de Volkelse boomkwekerij: “Het reguliere groenonderwijs kampt met een teruglopend aantal aanmeldingen, terwijl de vraag naar goede mensen juist toeneemt.” Omdat het onderwijs in de ogen van Schonenberg niet de stappen zet om daar verandering in aan te brengen, heeft hij samen met AOC en hoveniers in de regio zelf het heft in handen genomen. “Je treedt in dienst van een hoveniersbedrijf en volgt één dag per week bij ons op de kwekerij de opleiding. De andere dagen werk je. In plaats van dat je het vak in de schoolbanken leert, zoals in het reguliere onderwijs, leer je het bij ons in de praktijk. Via een gecertificeerde opleider en met een verhoogde baangarantie.”

Enthousiast
Er zijn twee opleidingsrichtingen: die voor medewerker hoveniersbedrijf / groenvoorziening (die twee jaar duurt) en die voor vakbekwaam medewerker (drie jaar). Het eerste jaar al meldde zich direct het maximum aantal van acht leerlingen aan. Schonenberg: “Zowel de leerlingen als de hoveniersbedrijven zijn enthousiast. Na de vakantie gaan we alweer het derde jaar in. Intussen werken de leerlingen reeds in de branche waar ze ook na hun opleiding willen werken.” Nu zijn dus ook de eerste leerlingen geslaagd. Tijdens de feestelijke uitreiking vorige week, maakten de initiatiefnemers bekend dat de werving voor nieuwe leerlingen volop aan de gang is en dat zich inmiddels alweer twee leerlingen aanmeldden voor het nieuwe schooljaar.

Het succes is voor de initiatiefnemers aanleiding geweest om na de zomer de twee opleidingen opnieuw van start te laten gaan. Inschrijven kan telefonisch: (0413) 27 33 01. Meer informatie of foldermateriaal kunt u aanvragen via e-mail: of via tel: 06 – 22 39 02 00.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant