Grard van Extel honderd jaar

  •   keer gelezen
VOLKEL - Grard van Extel viert morgen, woensdag 11 juli zijn 100ste verjaardag. Grard woont sinds 1988 in een aanleunwoning op de Capellerhof in Volkel. Eerst met zijn vrouw Drika nog aan de achterzijde, waar ze uitzicht hadden op hun huis aan de Voornstraat. Daar hadden ze maar liefst 14 kinderen opgevoed en van huis uit zien vertrekken. Helaas overleed er een dochter in 1996, de andere kinderen wonen nu allemaal binnen een straal van 30 km.

[image=219634]

In 1990 kregen ze de mogelijkheid om naar de voorzijde van de Capellerhof te verhuizen. Grard nam veel huishoudelijke taken over en Drika ontving als een echte “mater familias” de kinderen, kleinkinderen en de vele achterkleinkinderen. Helaas overleed Drika in 1997 en moest Grard alleen verder. Hij miste zijn Drika enorm, had haar tot op het laatst zelf verzorgd maar beloofde zichzelf om 100 jaar te worden en dan een geweldig feest te geven.
Die afgelopen 15 jaren heeft hij goed besteed: als er een derde jeugd bestaat dan heeft opa Grard die uitgevonden. Wie kan op zijn 100ste zeggen dat hij 10.000 km op een scootmobiel heeft gereden, prachtige schilderijen maakt, zelf nog aas en vis van zijn vishengel haalt of handgemaakte verjaardagskaarten stuurt naar alle familieleden. En wat de verzorging betreft: ja natuurlijk de thuiszorg komt elke ochtend langs vanwege zijn diabetes, de dochters doen de was en verzorgen de medicijnen, maar verder haalt Grard zelf zijn boodschappen, maakt afspraken bij kapper, pedicure en de hoor winkel. Hij vindt hulpmiddelen uit om zijn winterschoenen gemakkelijk aan te krijgen of het vislijntje door het oogje te rijgen. Hij bedient met verve zijn High Tech televisie, want zijn favoriete vis- en muziekprogramma's neemt hij zelf op. Hij fotografeert mooie landschappen die een inspiratie zijn voor zijn schilderijen. En gesprekken met opa Grard gaan echt niet altijd over die goede oude tijd, maar zeker ook over wat de kleinkinderen bezig houdt en wat hij op zijn dagelijkse tochten ziet.Een geluk om zo 100 te worden? Volgens Grard moet je in je leven eenvoudige doelen stellen: 100 jaar worden en erbij zijn als het volgende achterkleinkind geboren wordt. En die ongemakjes: die vergeet snel als je op je scootmobiel door de Peel rijdt, wetend dat de geraniums het vandaag zonder je moeten doen.

Woensdag 11 juli is het tijd voor zijn feestje. Samen met familie en alle bewoners van de Capellerhof viert hij dit in de achtertuin van het bejaardenhuis. Hij nodigt iedereen uit die iets voor hem betekend heeft voor de receptie van 17 uur tot 18 uur.


Meer berichten