Afbeelding

'Ik leef mijn droom al twintig jaar'

Algemeen 40 keer gelezen
OSS – Met een beetje geluk trakteert Postman de bezoekers van Muze Misse zondag 8 juli op een aantal nieuwe tracks. Zeker is in ieder geval dat hij nummers uit zijn hele oeuvre aan bod laat komen.

[image=219292]

Tijdens het interview is de artiest in between, zoals hij het zelf omschrijft: niet in de studio, niet op het podium, maar onderweg. Op zulke momenten beseft hij nog steeds dat hij tevreden mag zijn met wat hij doet. "Ik leef mijn droom nu al twintig jaar. Telkens wanneer ik dat besef, geeft het me energie om door te blijven gaan." Aan inspiratie ontbreekt het hem nog steeds niet. "Een nummer staat of valt met ideeën. Je moet in de flow komen. De muziek die ik maak, vertegenwoordigt het gevoel dat ik tijdens het produceren heb, of het tegenovergestelde van dat gevoel. Ik moet wél altijd getriggerd worden. Of dat nu om twee uur ’s nachts of om zeven uur ’s morgens is, op zo’n moment ga ik direct aan de slag." Vroeger, toen hij nog bij de groep Postmen zat, werd een lp samen met de leden van de groep in de studio opgenomen. Toen al was hij de producer. Dus zo gek veel is er niet veranderd aan zijn werkwijze sinds hij in zijn eentje is verder gegaan. "Ik zette de platen altijd al in elkaar. Het grondwerk doe ik ook nu weer. Vervolgens bouw ik verder aan de plaat aan de hand van reacties die ik erop krijg."

Herontdekking
In een ander interview gaf Postman aan dat hij zichzelf in Amerika heeft herontdekt. Wat bedoelt hij daar precies mee? "Onze groep Postmen viel uit elkaar. We deden ons ding en werden opeens mainstream. Hiphop werd populair in Nederland." De groep kwam als het ware in een spagaat terecht: moesten ze rekening houden met muziek die door de meeste mensen gewaardeerd werd, of moesten ze juist hun eigen gevoel volgen? "Doordat we plotseling mainstream werden, raakten we van ons pad af. Toen ik later naar Amerika ging, ervoer ik dat soort druk niet. Een kunstenaar maakt daar een schilderij omdat hij het mooi vindt, niet op verzoek van mensen. Ik herontdekte mezelf omdat ik precies kon doen wat ik mooi vond. Je bent in dat land totaal vrij om je expressie te uiten. Wijk je in Nederland teveel af de norm, dan val je al snel buiten de boot. Ik ben daar aan het experimenten geslagen en dat blijf ik doen zonder mijn roots te verlaten."

Wortels
Maar waar liggen zijn wortels? "Ik ben opgegroeid met Amerikaanstalige hiphop zoals Public Enemy, Big Daddy Kane en 2Pac. Die muziek heeft mijn foundation gevormd. Het was daarom vanzelfsprekend om me met mijn muziek niet tot de grenzen van Nederland te beperken." Hoewel hij veel internationaal doet, is het voor hem ook wel weer fijn om in Nederland te staan, bijvoorbeeld op Muze Misse. “De mensen in Nederland kennen mijn muziek. Ik hoef me wat dat betreft niet te bewijzen. Natuurlijk ga ik een sterke show neerzetten. Ik wil graag laten horen wat ik de afgelopen tijd geproduceerd heb met mijn nieuwe apparatuur. In één week bedenk ik wel veertig nieuwe ideeën. Dat gaat enorm snel met de tools van tegenwoordig. Opslaan en niet meer aanraken, denk ik dan. De concrete invulling van de tracks wil ik nu in het midden laten. Maar ik weet zeker dat de mensen het gaan diggen."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant