Afbeelding

'Uden laat parel verslonzen’

Onderwijs 47 keer gelezen
UDEN – “Het is triest dat we de publiciteit op moeten zoeken om de aandacht te vragen voor onze ruimteproblemen”, zegt directeur Wiel Sporken van het Udens College. “Onderwijs staat niet op de agenda van de Udense politiek. Maar er wordt wel gepronkt met onze school die het erg goed doet. Als vanzelfsprekend wordt ervan uitgegaan dat wij het allemaal wel zelf doen. Maar huisvesting is de verantwoordelijkheid van de gemeente. Doe dan iets”, roept Sporken.

[image=216875]

Zijn geduld is helemaal op. Al jaren maakt hij duidelijk dat met het stijgen van het aantal leerlingen, ook ruimte gecreëerd moet worden. In vijf jaar tijd zijn er 500 leerlingen bij gekomen. Die moeten in lokalen, aula’s, gangen en fietsenstallingen kunnen. Maar de gemeente stelt dat het Udens College voldoende vierkante meters ter beschikking heeft. “Maar ze liggen verkeerd. Omdat we in verschillende gebouwen zitten, moeten we verbindingsgangen maken. Die tellen ze mee. We hebben drie aula’s. Ik had liever een grote gehad, maar dat kan dus niet. We hebben al voor 1,6 miljoen zelf vertimmerd aan beide scholen. We hebben in hoge lokalen een plafond gelegd en twee lokalen van gemaakt, van kantoorruimte, computerlokalen gemaakt enzovoorts. De scholen zijn propvol, dat is niet bevorderlijk voor de veiligheid. Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente. Maar sterker nog, het geld hebben we niet eens terug gekregen. Te bedenken dat Uden 1,5 miljoen per jaar van het Rijk krijgt voor scholenhuisvesting. En nu het water ons aan de lippen staat bij het vmbo, zouden we het weer zelf moeten betalen. Dat gaan we dus niet doen”, stelt Sporken.

Oplossing
Hij legt uit dat de sector vmbo volgend schooljaar 100 leerlingen meer krijgt dan voorspeld was. “We hebben daarom om noodgebouwen gevraagd, maar een andere oplossing is er al. “Van drie grote aardrijkskunde lokalen, maken we vier gewone lokalen. Een vergaderruimte die sporthal De Stigt nooit gebruikt, kan een lokaal worden. En in de oude Huishoudschool is nog een smal computerlokaal dat met een kleine verbouwing een klaslokaal kan worden. Wethouder Thijs Vonk wil ons daar best bij helpen. Maar toen het over geld ging zei hij, dat doen we achteraf wel. Niet dus.”

Triest
Het Udens College leidt als academische opleidingsschool 80 studenten op tot leerkracht. “Als die het naar hun zin hebben, blijven ze. Gaan hier wonen en werken. We hebben 350 mensen in dienst. We zijn onderdeel van de gemeenschap. Kijk eens naar die economische factor, En maar roepen dat de bouw van het ziekenhuis van algemeen belang is. De parel die ze hebben, laten ze verslonzen.” Overal wil Sporken over praten, als er maar iets gebeurd.
Hij heeft nog een ijzer in het vuur om het proces te versnellen. “Triest, maar dat doen we door een ander proces te vertragen. Uden heeft ons parkeerterrein aan de Kapelstraat voor een deel nodig en wil daar bomen weg hebben in verband met de reconstructie van de weg. Daar verlenen wij nu geen medewerking aan.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant