Afbeelding

‘De leerkracht blijft er toe doen’

Onderwijs 70 keer gelezen
UDEN – Hoe richt je het onderwijs in voor de toekomst. Door oude waarden terug te laten komen. Dat is althans een opvatting van Ad van Duijnjoven en Margriet Wouters, beiden al 40 jaar leerkracht aan basisschool Bitswijk. Ze kunnen letterlijk het onderwijs opnieuw inkleden want er komt een nieuwe school in het multifunctionele complex Muzerijk. “De inrichting van de nieuwe school en de daarmee samenhangende visie op het onderwijs van de toekomst geeft extra kracht om door te gaan.”

[image=216775]

De twee 61-jarigen zijn blij dat ze nog mee kunnen verhuizen naar de nieuwbouw. Wat hen betreft blijft een school, hoe nieuw en modern ook, een plaats waar kinderen zich veilig en geborgen moeten voelen. “Kinderen moeten daar een eigen plek krijgen. Dat is belangrijker dan allerlei moderne apparatuur en technieken. Die dragen bij aan efficiënt onderwijs, maar warmte en vertrouwen geven zijn essentieel”, zegt Van Duijnhoven. “En beweging is belangrijk. Kinderen zijn veel bezig met theorie. Laat ze van die stoel af komen en laat ze bewegen denk ik dan. Leren doe je op veel manieren. Dat hoeft niet altijd zittend. De school moet dat als extra meegeven en sporten bijvoorbeeld laagdrempeliger maken.”
Uit ervaring weten Margriet en Ad dat de betrokkenheid van ouders bij school ontzettend belangrijk is. Margriet: “Dat heeft onze volle aandacht. Met de komst van leesmoeders begon dat jaren geleden en dat heeft zich uitgebreid tot allerlei activiteiten van ouders binnen school. Maar dat loopt heel erg terug omdat beide ouders werken. De tussenschoolse opvang puilt uit.”

Social media
Margriet is al enkele jaren intern begeleidster. “Ik heb veel overleg met de leerkracht en de ouders van een leerling die extra aandacht nodig heeft. Ik begeleid een proces en probeer problemen te verhelderen. We geven kinderen op school een basis maar de leerling moet het zelf doen. Maar ook de leerkracht blijft er toe doen. Die kan een kind enthousiasmeren. Dat doet een computer niet.”
Kinderen gebruiken de social media volop en op school komen ze er er ook niet onderuit. Ad: “Het hoort er bij ook al mag een mobiel niet gebruikt worden in de klas. We proberen duidelijk te maken wat kan en wat niet.” “Maar we hebben er niet zoveel vat op, zegt Margriet: “Dat was vroeger ook al, ze pikken op wat ze willen weten. En Ad: “Een kopje kan vol tot aan de rand en wat teveel is loopt erover heen. Zo is dat ook bij de de aandachtsboog van kinderen. Bovendien, iedereen neemt z’n eigen ideeën mee, wij ook. Eigenheid verander je niet.”
Op vrijdag 22 juni van 16.30 tot 18.30 uur is in de Bitswijkschool gelegenheid de mensen nog eens te spreken die er nu werken en er gewerkt hebben en de jubilarissen te feliciteren.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant