Afbeelding

Expositie De Boom in MRK en daar buiten

Kunst en cultuur 40 keer gelezen
UDEN – De expositie De Boom in natuur, cultuur en religie werd zaterdag in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden officieel geopend. Tegelijkertijd werden twee projecten feestelijk ingewijd: de site www.wishingtree.nl en de Stille Getuigen in de Maashorst. De expositie loopt vanaf vandaag zaterdag 16 juni tot 11 november. Met de ‘Stille Getuigen’ wordt een verbinding gelegd tussen het museum binnen en de natuur buiten.

[youtube=BQvWT7Z9ox8]

[image=216566]

In dat kader werd ook een speciale fietsroute gepresenteerd, samengesteld door Stichting Lokale Agenda 21. De route loopt langs de Stille Getuigen in de Maashorst. Op verschillende plekken zijn acht bouwwerken geplaatst door de kunstenaars Sjaak Langenberg en Rosé de Beer. Deze houden het midden tussen een boomhut en een biechtstoel. “Als je echt rust wil vinden zul je je zorgen ergens achter moeten laten, je hart moeten luchten. De boom is geduldig en heeft een luisterend oor”, legde Langenberg uit. Behalve de fietsroute is er ook nog een bomenwandelroute uitgezet in de Maashorst.

Lesprogramma
Fietsers en wandelaars kunnen te biecht gaan bij de Stille Getuigen. En daarmee is meteen de link gelegd met de expositie in het museum. Het museum treedt buiten de veilige muren van de abdij en gaat de natuur in. Hopende dat diverse instelllingen het thema De Boom oppakken en er ook mee aan de slag gaan. Stichting C heeft dat bijvoorbeeld al gedaan met een compleet lesprogramma over De Boom in de natuur, cultuur en religie.
De digitale wensboom van Madelon Hooykaas groeit door de wensen die mensen in de boomwortels kunnen plaatsen. De bezoeker kan met de muis over de bladeren gaan om een eigen wens in te vullen. Op verschillende plekken in Uden is dat mogelijk, zoals in het museum dus, in Natuurcentrum Slabroek en in de hal van het gemeentehuis. Het mogen geen materiële wensen zijn.

Boek
Behalve de boeiende tentoonstelling met werken van diverse kunstenaars en de verrassende Stille Getuigen in het bos, is naar aanleiding van de expositie ook nog een prachtig boekwerkje gemaakt onder redactie van conservator Wouter Prins met medewerking van diverse schrijvers onderwie Adriaan Sanders en dichter Maarten van den Elzen uit Uden. Sanders schrijft over De Linde en Onze Lieve Vrouw ter Linde en van Van den Elzen is het gedicht te lezen over het omgewaaide Prilleke , de eeuwen oude lindeboom op de Markt. Hij schreef dat in 2006 speciaal voor het Udens Weekblad.

Verbeelding
De boom spreekt tot de verbeelding, roept emoties op, komt voor in legendes en gedichten, wordt vereerd en verketterd. De boom wordt als heidens gezien of wordt heilig verklaard, de boom wordt getekend en gefotografeerd. De boom lijkt het eeuwige leven te hebben, of wordt massaal gekapt. Wat er ook met een boom gebeurd, het ligt gevoelig. De discussie over de boom op het plein in Tilburg, het omgewaaide Prilleke in Uden, de Anna Frankboom in Amsterdam of de gekapte bomen in De Maashorst om andere bomen de ruimte te geven zijn voorbeelden En daarom leent de boom zich uitstekend voor een expositie. Het MRK heeft dat op een geweldige manier opgepakt.

[image=216567]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant