Afbeelding

Bomen luisteren in De Maashorst

Kunst en cultuur 83 keer gelezen
UDEN – Wandelaars en fietsers in Natuurgebied De Maashorst kunnen te biecht gaan bij bomen in het gebied. Op verschillende plekken zijn acht bouwwerken geplaatst door de kunstenaars Sjaak Langenberg en Rosé de Beer. Deze houden het midden tussen een boomhut en een biechtstoel. Deze Stille getuigen’ zijn onderdeel van de expositie De Boom in natuur, cultuur en religie in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Die loopt vanaf vandaag zaterdag 16 juni tot 11 november. Met de ‘Stille Getuigen’ wordt een verbinding gelegd tussen het museum binnen en de natuur buiten.

[image=216520]

“Fietsers en wandelaars kunnen zich even terugtrekken in de bouwwerken bij een boom om hun hart te luchten of gewoon om even tot rust te komen, want zelfs in de vrije tijd komt de recreërende mens soms moeilijk tot rust. De boom is geduldig, de natuur biedt altijd een luisterend oor. De boom vertelt het niet verder,” aldus de kunstenaars.
De kunstwerken verbinden het MRK met De Maashorst waardoor wandelaars en fietsers op de tentoonstelling worden geattendeerd en museumbezoekers de natuur in trekken. Leerlingen van het vmbo, Udens College hebben meegeholpen met de bouw. Om de ‘Stille Getuigen’ te bereiken is er een fietsroute uitgezet vanaf het museum door de Maashorst. Het MRK biedt een arrangement aan met entree, fietshuur en consumptie in Natuurcentrum Slabroek of Arto Imago in De Maashorst. Het complete arrangement kost 12,50 euro. In de Maashorst is ook een bomenwandelroute uitgezet met een aantal Stille Getuigen’ op de route.

Expositie
In de expositie De Boom in natuur, cultuur en religie komt de betekenis en veelzijdigheid van de boom voor de mens naar voren: de levensboom en schreiboom, de meiboom en lapjesboom, de Mariaboom en de stamboom van Mohammed, de eik en de linde. Een romantische en meer afstandelijke blik op de boom wisselen elkaar af. Video’s en middeleeuwse handschriften worden met elkaar geconfronteerd, foto’s en verhalen van bijzondere bomen worden gepresenteerd. In de expositie ontbreken ook Onze Lieve Vrouw ter Linde en ’t Prilleke niet. Madelon Hooykaas ontwierp een interactieve digitale wensboom, geïnspireerd op de Japanse wensboom. De opening is vanmiddag voor genodigden.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant