Afbeelding

‘Draai plan kunst op rotondes terug’

Politiek 59 keer gelezen
UDEN – Burgemeester en wethouders gaan bekijken of het besluit om ruim twee ton uit te geven aan kunst op rotondes van de Lippstadtsingel, terug te draaien is. Aanleiding was de vraag die raadslid René Jetten van het CDA daarover donderdagavond stelde in de commissie Algemene Zaken. Hij had het gereserveerde bedrag gezien in de programmarekening 2011 en vroeg zich af, als er toch niks mee gebeurde, of het dan niet terug gedraaid kon worden als bezuiniging.

[image=216499]

Dat verbaasde Martijn van de Koolwijk: “De VVD wilde indertijd dit voorstel afkeuren, maar het CDA was grote voorstander. Ik daag u uit om alsnog in de komende raadsvergadering met een voorstel te komen om het af te blazen.”Waarop Ruud Geerders van Gewoon Uden waarschuwde voor de mogelijkheid dat er wellicht door de kunstenaar en de gemeente een contract getekend is. Zover wilde Jetten niet gaan en wilde gewoon weten waarom er nog steeds niks is gebeurd. Wethouder Marcel Delhez legde uit dat de kunstenaar heel lang heeft moeten wachten op een bouwvergunning van de provincie, die eigenaar is van de rotondes op de Lippstadtsingel. De kunstenaar zou bezig zijn met het werk en het hele plan is een gelopen race, dacht Delhez. Ook Yvonne Donkers van Jong Uden was van mening dat het niet mogelijk is om dit terug te draaien. “Die afspraken zijn gemaakt.”

Historie
Het is wel terecht dat Jetten informeerde naar de stand van zaken. Al in februari 2007 begon dit te spelen. De provincie vroeg de gemeente het voortouw te nemen voor de realisatie én om op te treden als formele opdrachtgever. Het project moest leiden tot een samenhangend kunstwerk, verdeeld over vijf rotondes aan de Lippstadsingel. Er zijn vier kunstenaars gevraagd om een schetsontwerp te maken en het werd Perry. Ook was er nog een discussie aangezwengeld door Udense kunstenaars die zich gepasseerd voelden. Die kregen alsnog de kans om met een ontwerp te komen, maar dat werd het niet. In oktober 2007 nam het college van B. en W. het advies over van de kunstadviescommissie. Die had het definitieve ontwerp goedgekeurd van het kunstwerk 'De wind blaast waarheen hij wil' van kunstenaar Perry. Het gaat om vijf rotondes waar verschillende windwijzers op komen te staan met Udense thema’s erin verwerkt. De gemeente stelde toen een budget van 297.000 euro beschikbaar. Daarvan is dus bijna 220.000 gereserveerd voor de uitvoering. Ondertussen is dat dus bijna vijf jaar geleden. Wijlen kunstenaar Henk Biesterbos uit Uden kwam notabene al in 2001 met een plan voor kunst op de rotondes. En nog steeds staat er niks op.
“Dure windvaantjes. Dat geld kunnen we nu zeker beter gebruiken”, stelde Van de Koolwijk donderdagavond. Wethouder René Peerenboom stelde hem de vraag: “Stel nou dat het niet onomkeerbaar is?” Waarop hem werd gevraagd dat dan maar eens eerst uit te zoeken.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant