Afbeelding

'Doorgaan met ambitie en vooruitgang'

Algemeen 33 keer gelezen
UDEN - Op een druk bezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente sprak burgemeester Henk Hellegers maandagavond bemoedigende woorden over de toekomst van Uden. "We weten niet wat het nieuwe jaar gaat brengen, maar ik spreek de hoop uit dat we op dezelfde voet doorgaan als we het oude jaar afsloten, dat we doorgaan met ambitie en vooruitgang."

[image=162272]

In zijn nieuwjaarstoespraak refereerde Hellegers naar het boek 'Uden, van kersendorp tot plaats met pit' uit 1988. "Dat boek begon met de woorden 'Uden, breuk met het verleden' en ging over de veranderingen die Uden had ondergaan, van een agrarisch dorpskarakter naar een moderne, stedelijke samenleving. In 1988 was de wereld nog overzichtelijk. We hoefde ons niet door een stroom e-mails te worstelen of ons druk te maken over Wikileaks, twitteren of weblogs. Dat de typemachine vervangen werd door een beeldscherm was al een geweldige vooruitgang. Een mobiele telefoon en een fax waren al heel bijzonder en efficiënt. We zijn nu bijna 25 jaar verder en vandaag de dag kunnen we beamen hoe snel de samenleving, ook de Udense, verandert. We hebben het verleden waarlijk van ons afgeschud. Wie had toen kunnen vermoeden dat we anno 2010 de eerste paal in Uden zouden slaan van streekziekenhuis Bernhoven en het jaar af zouden sluiten met een intentieovereenkomst voor de bouw van het Van der Valk hotel? Wie had in 1988 kunnen bedenken dat Uden ooit de groenste stad van Europa zou worden en dat in 2010 het eerste klimaatbos in Uden gerealiseerd werd. Het zijn tot de verbeelding sprekende voorbeelden van vooruitgang. Natuurlijk gebeurde er nog meer, dat aangeeft dat Uden zich in relatief korte tijd ontwikkeld heeft tot een zelfbewuste, toonaangevende, innovatieve gemeente van bijna 41.000 inwoners, die zijn partijtje regionaal en provinciaal meeblaast."
Burgemeester Hellegers blikte vooruit op het komende jaar. "We zullen misschien ook wel belemmeringen ontmoeten. Want we spreken weer over economische stagnatie en belemmering van de groei. Bedrijven durven nog niet goed te investeren. Hooggeleerde economen spreken elkaar tegen in toekomstprognoses. We kunnen dus vooral hopen dat 2011 het gewenste economische herstel zal brengen. Hopen op een duurzame verbetering. 2011 brengt ook de bezuinigingen waar we als gemeente voor staan. Het zal niet makkelijk zijn om te snijden, maar het dwingt ons ook om goede keuzes te maken voor Uden. Gelukkig beginnen we vanuit een gezonde financiële positie. Maar toch kunnen bezuinigingen in onze lokale samenleving pijn doen."
Het nieuwe boek 2011 is volgens Hellegers nog blanco. "Maar zeker is dat 2011 in 365 dagen wordt volgeschreven, dat 2011 een spannend en dynamisch jaar wordt met projecten als Uden-Noord, het ziekenhuis, de woningbouw, de ontwikkeling van Hoek Promenade, de kracht van Uden als winkelcentrum voor de regio, de visie Uden 2020, waarin we samen met alle Udenaren willen aangeven hoe onze gemeente zich verder moet ontwikkelen. Als gemeente zullen we ambitieus en met grote zorgvuldigheid de plannen moeten ontwikkelen en doorontwikkelen."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant