Afbeelding

Smeulend vuurwerk vat vlam

Column 42 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83644]

Op het moment dat ik dit schrijf is het 6 januari. Driekoningen dus. Vroeger een verwarrend feest! Terwijl me jaren was voorgehouden nooit snoep van onbekenden aan te nemen, moest ik nou ineens langs wildvreemde deuren om drop en spekkies gaan bedelen!? Wij vieren het nu niet meer. Mijn vriendin wil er niks van weten. “Onzin Mark, dat verhaal over de drie wijzen. Als die drie koningen vrouwen waren geweest dan hadden ze gewoon de weg gevraagd in plaats van 3 weken achter een vage ster aan te huppelen. Ze waren dan een week eerder aangekomen en hadden dan nog leuk mee kunnen helpen met de bevalling. Wat heeft een baby’tje nou aan goud, wierook en mirre? Nee, dan de koninginnen, die zouden met een Nijntje rammelaar, hippe Maxi-Cozi en een rompertje met opdruk “Mijn Eerste Kerst!” afkomen.” Toen ik mijn vriendin glazig bleef aankijken zei ze: “Weet je dat ik me soms net het kindje Jezus voel. Die moest ook naast een ezel slapen.”

Op het moment dat ik dit schrijf ligt de dag dat onze slechte gewoontes weer een nieuwe start kregen alweer 5 dagen achter ons. Toen ik op 1 januari ‘s middags thuiskwam vielen mijn schoenen spontaan om …met mij er nog in. Kaboem!! Maar ik ben inmiddels weer opgedroogd. Net als die nieuwjaarduikers. Waren ze door die duik toch bijna echt naar het Hemelrijk gegaan! Of in de Langenboomse kuilen begraven. Een mooie traditie hoor maar alleen al bij het zien van de foto’s trok mijn geslacht zich haastig terug in de onderbuik. Brrr. Nee dank U, met nieuwjaar vind ik de champagnespetters al nat en koud genoeg.

Het is inmiddels 6 januari. In Veghel is het meeste vuurwerkafval alweer opgeruimd. Daar had het in de haven nog een dag of twee liggen ratelen. Maar alles is nou weg. Jammer eigenlijk want dankzij die rooie papiertroep had je nog een beetje grip op de weg. Kwamen de gemeentes die ijsbagger maar ’s ophalen. Ik ben vanmorgen bij het op straat zetten van onze kliko weggegleden en voorover de Slabroekseweg afgerodeld. (Rodelen? Ken je die sport? Verkleed als sperma een ijsbaan afroetsjen. Welke Oost-Duitse gynaecoloog heeft dat indertijd bedacht?) Toen ik een kwartier later de Nistelrodese weg opsuisde dacht ik aan al die mensen die volledig overbodig naar Oostenrijk en Zwitserland zijn vertrokken voor hun wintersport. Eenmaal weer thuisgekomen bleek ons huis ingestort. De aankondiging dat de Osse burgemeester Klitsie zijn (sneeuw)ketting binnenkort aan de wilgen gaat hangen was koud op ons dak gevallen. Kaboem!!

Een opgeruimd weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant