Afbeelding

"De O staat niet voor opeten..ha ha"

Column 25 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Mijn neef Niko belde vanmorgen of ik een konijn wilde. Hij had hem bij de Radiobossen in de buurt van Stevensbeek geschoten. “Oh, hij was dus wild”, zei ik vol respect. “Nee, het beestje zelf niet”, antwoordde Niko, “maar de eigenaar wel”. Ja, mijn neef is een vreemde. Zo heeft hij in een ver verleden als vrijwilliger bij dierenopvang Maasland in Oss cavia’s geschoren. Die moest hij dan door de chocoladedip halen en boven de hondenkooien hangen. Althans dat beweerde hij op familiefeestjes. Maar bij Niko weet je het nooit. Hij vertelde me ooit dat hij in Grave bij Vishandel Pouwels Noorse Tilapia filet had gekocht. Vervolgens, zo hield Niko vol, had hij die moot vis bij hem thuis in het aquarium gelegd. En tegen het glas had hij toen een ansichtkaart gehangen met daarop een prachtig Fjord inclusief onderschrift “Welkom Thuis”. Geloof jij ‘t?

Ik had vroeger ook Dooie Dieren als hobby. Of fossielen, zoals ik ze toen noemde. Op mijn slaapkamer lagen ze in een glazen kastje, of vitrine, zoals ik dat toen noemde. De inmiddels allang uitgestorven slakken en wormen lagen als uitgedroogde sigaren op een rijtje. Ik had zelfs een steen met de voetafdruk van een prehistorische vis …dacht ik. Ik werk tegenwoordig meer met levende beesten. Daar weet ik inmiddels ook veel meer van. Vanwege mijn vriendin. Die is dierenarts.

Mieren tellen hun stappen; ijsberen zijn linkshandig en haringen communiceren met elkaar door ’s nachts scheten te laten. Ja, sinds ik haar ken is er een wereld voor me open gegaan. Levende dieren blijken veel leuker te zijn dan ik dacht. Vooral de kleintjes. Schildpadden, marmotten, zelfs kippen. Alles behalve katten. Daar heb ik niks mee. Die vind ik te chagrijnig. Toen onze kat zag dat ik via internet onze zomervakantie aan het boeken was piste hij demonstratief over mijn toetsenbord. Maar zo is dat beest. De laatste haarbal die hij uitkotste bleek onze vorige hond te zijn. Wist je dat een kat negen levens heeft. Dat maakt hem uitermate geschikt voor dierproeven, zou ik zeggen.

Ik ga ook ieder jaar naar de kleindierenshow bij Intratuin in Veghel. Zo ook van de week. Ik heb daar weer uren tussen de hokken geslenterd. Ik bekijk de dieren en ook het keuringsrapport eronder. Tussen “uitstekende vacht” en “goede kop” zag ik ineens onder een krielkipje de letter O hangen. Nee, zei de eigenaar dat betekent onvoldoende, niet opeten ..haha. Het kipje keek me aan en stamelde “kot kot kot”. Dyslectisch dus. Zielig, niet?

Een kleindiervriendelijk weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

[image=83644]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant