Afbeelding

Schijndelse markt krijgt glazen megastal

Column 26 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

Ja, die kop hiernaast heb ikzelf bedacht. Als ik had geschreven dat er in Schijndel een transparante boerderij zou komen had iedereen de schouders opgehaald: “Nou én? Prima toch?” Nee, om aandacht te trekken moet een kop je meteen bij de strot pakken: Condoomgebruik onder Boxmeerse jongeren glijdt af; Copyshop Uden verdubbelt winst; Ontsnapte gevangene Grave gepakt op vluchtstrook; Zaak afgemaakte hond krijgt in Oss een staartje. Of het nou allemaal waar is, doet er niet toe, je zit nou op het puntje van je stoel. Daar gaat het om.

Nou ik je aandacht heb, moet ik hem natuurlijk wel vasthouden. Ik kan nou vervolgen met een genuanceerd verhaal over “een ontwerpvoorstel van oud Schijndelaar Winy Maas dat het oude boerendorp verbindt met het hedendaagse regionale dienstencentrum” maar dan blader je als lezer natuurlijk meteen door naar de volgende pagina waar een uitvoerig verslag staat van de Heesche fakkeltocht ten bate van de vuurwerkslachtoffers in Enschede of een interview met de uitbater van de eerste Brabantse frituur met aardappelmoeheid in Oeffelt. Of zoiets. Nee, het moet er meteen inhakken dus ik vervolg met: “Het nieuwe centrumplan Schijndel slaat in als een bom. Nog dit jaar herrijst tegenover de Servatiuskerk een fel verlichte broeikas van 1500 vierkante meter winkel- en kantoorruimte. Daarmee helpt architect W. Maas het eens zo mooie pleintje definitief naar de Filistijnen. In de volksmond heet het al De Glasbak.” Dat laatste heb ik natuurlijk zelf verzonnen. Wat wil je, anders kom je nergens. Overigens, het aantal vierkanten meters klopt wel maar of dat nou echt zo groot is betwijfel ik, eerlijk gezegd. Een doorsnee boerderij is amper anderhalf keer groter. Maar daar gaat het niet om.

De kiem voor een massaal protest is met dit kleine artikel gelegd. Nou is het volk van Schijndel aan zet. Als ik een advies zou mogen geven? Twitteren! Meteen! Bazuin, ja tetter het rond! Moet je opletten. Binnen een week verschijnt er dan een tentenkamp op de Schijndelse Markt. Ik zweer ‘t. En hopelijk zal de burgemeester die rebellen dan met één ME-charge het plein af willen vegen … waarna het protest alleen maar zal aanzwellen. Op het dak van schoenenzaak Durlinger staan de camera’s van CNN, Al Jazeera en Omroep Brabant in de aanslag. In de keuken van eetcafé Jansen & Jansen wordt een noodhospitaal ingericht en het marineschip Hr. Ms. Tromp zal naar verwachting al komende zondag de sloot langs de Oetelaarseweg bereiken. In Volkel staat een KCD10vliegtuig klaar om alle niet-Schijndelse burgers op te halen. Vooral die uit Maaskantje.

Een opgeblazen weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant