Afbeelding

Weinig keuze bij politiek café over Uden Noord

Politiek 15 keer gelezen
UDEN – Het valt niet mee voor of tegen een stelling te zijn, als er eigenlijk geen keus is omdat het immers toch een uitgemaakte zaak is. Als er bovendien verwarring ontstaat omdat voorzitter Harry van den Broek groene en rode stemkaarten door elkaar haalt, krijg je onrust en gegrinnik en loop je als organisatie het risico niet meer serieus genomen te worden. Desondanks werd dinsdagavond tijdens het politiek café van de Denkgroep 10x10 van UOV De Kring serieus gesproken over de ontwikkeling van Uden Noord.

[image=166765]

Er werd gesproken, maar niet gedebatteerd, terwijl het eigenlijk een soort Lagerhuis had moeten worden. Maar bij elke stelling wachtten sprekers rustig af totdat er een microfoon in de buurt kwam en dat maakte de discussie traag. Met meer microfoons waar de ongeveer honderd aanwezigen naar toe konden lopen, had de organisatie er wellicht meer beweging in gekregen. Jammer, want er waren onder de aanwezigen mensen met veel kennis en ervaring die een stevig debatje over de zes aangeboden stellingen best aan hadden gekund.

Woningbouw
Over de stelling ‘Geen woningen bouwen in Uden Noord’ bijvoorbeeld. Uiteraard zaten de tegenstanders onder de buurtbewoners, maar ook vele anderen in de zaal waren tegen woningbouw. “Dat is dan jammer voor hen”, stelde Ruud Geerders, “Want die huizen komen er toch anders is het ziekenhuis niet te financieren.” De aanwezige wethouder René Peerenboom bevestigde dat in het plan 250 woningen zijn opgenomen waarvan 31 miljoen euro in de exploitatie van het ziekenhuis zit. Er is dus gewoon geen keus.

[image=166767]

Geluidswallen
Hetzelfde geldt voor de stelling ‘Geen geluidswallen in het plan voor Uden Noord’. Die dingen liggen al langs de A50 en die komen ook bij het ziekenhuis, zelf zandwallen komen er midden in het plan, tussen de parkeerplaats en het woongedeelte. Dat is verplicht. En ook al wil iedereen die lelijke betonnen geluidsmuren wel weg, er is geen keus. Stemmen heeft dan ook weinig zin.

Openbaar vervoer
Over de stelling ‘Het nieuwe Openbaar Vervoer concept is niet nodig voor het ziekenhuis, men komt toch met de auto’, leverde wat meer gesprekstof op. Til van Rooy van ziekenhuis Bernhoven merkte op dat in Veghel de meeste mensen gewoon met de auto komen. Ze was niet goed op de hoogte over gebruik van openbaar vervoer. Dat schoot HOV-kartrekker Peter van der Meij in het verkeerde keelgat. “Ik had van het ziekenhuis meer adhesie verwacht. Met zijn 1200 medewerkers straks is het verplicht om na te denken over de manier waarop zij naar hun werk komen. Daarvoor is een duurzame, kosten- en fiscaal vriendelijke oplossing nodig en de tram op wielen die wij voor ogen hebben is dat. In de zaal werd veiligheid en flexibiliteit genoemd als belangrijke eis aan openbaar vervoer. Ook bij deze stelling kon eigenlijk niemand vóór de stelling zijn. Het ligt te veel voor de hand.”
[image=166766]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant