Afbeelding

Zeldzame resten gevonden in Escharen

Column 21 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Ooit van VG Tumult gehoord? Als je binnen een straal van 15 kilometer van Vortum Mullem af woont, is de kans … VG(Vrij Groot). Want zo ver draagt het geluid van de plaatselijke pretband aldaar. Dat is vast gesteld door twee inmiddels dove muziekwetenschappers aan de universiteit van Nijmegen. Mijn neef Niko woont in Vortum (of Mullem) en hij heeft als directe slachtoffer een CD van Tumult. Hij heeft hem afgelopen week ’s voor me opgezet. Nou … puur kippevel. Hoe zal ik het omschrijven? Twee vrijende geraamtes in een zinken dakgoot met een colablikje als condoom, en dat op maximale volume. Twee uur later peuterde ik mijn linker trommelvlies uit mijn neus. Inderdaad gescheurd.

Ieder jaar trap ik er weer in. Op aswoensdag belt de buurvrouw van Niko me steevast wakker. Of ik weet waar Niko is? Dus daar ga ik weer. Alle kroegen van Boxmeer en omstreken af op zoek naar mijn neef. Dit jaar vond ik hem in Bowlingcentrum Erica in Sint Hubert. Zoals gewoonlijk in de goot, met zó’n kegel! Stamelend: “de vrouwen vielen dit jaar bij bosjes, Mark!” Zal best … met die adem. Bij iedere zucht doken zijn tanden weg. Ik mag hopen dat ieder meisje die hij heeft gezoend, direct erna een tetanusprik is gaan halen. Thuisgekomen heb ik Niko meteen in bad gegooid. Hij leek wel een bruistablet. En wat een stank!? In zijn navel kon hij inmiddels champignons kweken! De badeend is tijdens die schoonmaakactie jammerlijk overleden. Ik ben achteraf nog een half uur bezig geweest om de zeep weer schoon te krijgen. Niko zat toen inmiddels alweer aan zijn vierde morning after pils. Met op de voorgrond dus de muziek van VG Tumult op volume 5,2: “Kijk Mark, net als dit flesje!”

Aswoensdag. Mooie naam. Op die dag denkt heel Brabant namelijk hetzelfde: “As, as …. as ik nie gewist waar, ha’k nie zonne houtere kop gehad!” en “As … as we de zut ’s gaan opruimen?” Vooral dat laatste: De Markt van de Udense Knoerissen leek na afloop wel het tweelingzusje van het Tahrirplein in Cairo en na de rituele verbranding van de os op het Osse Eikenboomgaardplein bleek niet alleen de os afgefikt, maar ook de eikenboom, de gaard én het plein. Aswoensdag dus. Maar goed, het is inmiddels allemaal opgeruimd. Al moet je daar ook weer mee uitkijken. Bij de Escharense pieperknallers werden de resten gevonden van een verdedigingswal uit de tachtigjarige oorlog. Tja, op een gegeven moment moet je ook gewoon kunnen stoppen met schoonmaken.

Een opgeruimd weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant