Afbeelding

Vaanhold werkt mee aan boek over gastvrijheid

Religie 64 keer gelezen
UDEN - Samen met twee andere leden van werkgroep Kloosterspiritualiteit heeft de Udense rector Rein Vaanhold een boek geredigeerd over de gastvrijheid in een geloofsgemeenschap. Het boek Ontvangen richt zich tot een breed publiek dat affiniteit heeft met de wereld van de religieuzen en leken. In het boek beschrijft rector Vaanhold de ontwikkelingen van de Udense Kruisherenkapel in de laatste jaren, als uiting van een gastvrije houding, er voor elkaar zijn.

[image=171157]

Het boek wordt 11 maart gepresenteerd in Huize Loreto in Lievelde en vanaf die datum is het boek ook verkrijgbaar in de reguliere boekhandel. Ook bestaat er een mogelijkheid om het boek in de Kruisherenkapel aan te schaffen na afloop van de vieringen in het weekend van 12/13 maart.
De twee medesamenstellers zijn Annie Coppens-Baeten (coördinator van het Centrum voor Parochiespiritualiteit van de sacramentijnen in Nijmegen) en Rudolf van Dijk (wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut aan de katholieke Radboud Universiteit Nijmegen).
Kloosters zijn druk bezochte oorden van rust. Vooral abdijen, vaak gelegen in een landelijke omgeving en van voorname allure, zijn het doelwit van mensen die op zoek zijn naar stilte en zingeving. Die vinden zij in de doorgaans hartelijke gastvrijheid van monniken en monialen, broeders en zusters. Zij bieden hun het ritme van het getijdengebed, de stilte van de meditatie, de ruimte voor een geestelijk gesprek, de eenvoud van de kloostermaaltijd. Steeds meer mensen zijn echt op zoek naar die gastvrijheid die een onherbergzamer wordende wereld niet te bieden heeft. Als het over gastvrijheid gaat, is niemand uitsluitend ofwel gast ofwel gastheer of gastvrouw. Wij zijn het allebei, levenslang, in steeds wisselende rolpatronen. Wezenlijk voor gastvrijheid is elkaar ontvangen. Het boek is de vrucht van samenwerking tussen een aantal kloosters in Noord Brabant en Gelderland en aanpalende lekenorganisaties.



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant