Afbeelding

Oss' zaalvoetbal 'groot probleem'

Sport 156 keer gelezen
OSS – Al sinds de start is hij betrokken bij het Recreatief Zaalvoetbal Oss (RZV). Voorzitter Wil Hartogs heeft het zaalvoetbal in zijn hart gesloten. Nu na 36 jaar dreigt de zaalvoetbalcompetitie in Oss om te vallen. Mede door het verbale geweld bij de zaalvoetballers is er een ernstig tekort aan scheidsrechters.

De zaalvoetbalcompetitie in Oss is ‘hot’. Er wordt gespeeld op drie verschillende niveaus. Er moeten regelmatig teams worden teleurgesteld omdat er geen plek meer is. Maar misschien wordt er volgend seizoen wel helemaal niet meer gevoetbald. Er zijn nog maar zes scheidsrechters en twee tijdwaarnemers, die verspreid over drie dagen de wedstrijden fluiten. “Er is sprake van vergrijzing bij de scheidsrechters. Ook is er een verschil in niveau. We kunnen niet alle ploegen meer tevreden houden. Het is zo dat we vrezen dat er ploegen weglopen of nog meer scheidsrechters ermee stoppen. Het is een hopeloze situatie.” Een probleem van het tekort aan scheidsrechters is het verbale geweld binnen de lijnen. Waar ernstige incidenten de laatste jaren uitbleven, worden scheidsrechters nog wel regelmatig uitgescholden. “Er zijn scheidsrechters die niet willen fluiten omdat ze de huid wordt volgescholden. De tolerantie is hier lager geworden. Ploegen zijn ook veeleisender en er voetballen jongens die op het veld op een hoog niveau spelen.”

[image=171159]

Vergoedingen
In de zaal is het bestuur van RZV begonnen met het betalen van scheidsrechters. Ze krijgen 7,50 euro per wedstrijd van 40 minuten. Een goedbetaalde hobby dus, maar het geld moet volgens Hartogs niet de reden zijn om het fluitje ter hand te nemen. ”We hopen jongere scheidsrechters te mogen begroeten. Ervaring en feeling met voetbal is vereist. Maar het hoeven echt niet per se scheidsrechters van de KNVB te zijn. Een goede voetballer kan ook een goede scheidsrechter zijn.” Mocht de zoektocht naar nieuwe talentvolle arbiters op niets uitlopen, vreest Hartogs voor een horrorscenario. “Als dit nog een seizoen zo doorgaat, dan zitten we met een gigantisch probleem. We moeten dan de competitie opheffen of clubs moeten zelf scheidsrechters regelen. In Geffen gebeurt dat, maar in Oss is dat veel moeilijker. Er wordt hier zoveel gescholden. We moeten die trend doorbreken. We accepteren bijvoorbeeld niet als er met ziektes wordt gescholden en beoordelen daar scheidsrechters op. Maar we mogen nu blij zijn dat er nog mensen zijn die willen fluiten.” Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Wil Hartogs via www.rzvoss.web-log.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant