Afbeelding

Mysterieuze rode tentjes langs de A50

Column 30 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Stacaravan. Vreemd woord. Heb je ook ligcaravans dan? “Kijk, we hebben van de week een originele Franse hurkcaravan op de kop getikt!” Onzin natuurlijk. Net als het woord “zwemvest”. Alsof je ineens kunt zwemmen als je zo’n ding draagt. Klets! Je blijft hooguit drijven, meer niet. Net als “eeuwige sneeuw”. Klinkt mooi maar neem, als je in Zwitserland bent, ’s een handje van dat spul mee naar huis. Nog vóór je de grens met Duitsland over bent is het gesmolten. Niks eeuwigs aan. Het is waarschijnlijk allemaal verzonnen door zo’n handige reclamejongen, zo’n vakantieman, die ons naïeve Hollandse sukkels naar verre oorden wil lokken. Met kletspraatjes, want die lui liegen me wat af! “Gaat U kamperen, neem dan voor een goede nachtrust Uw antimuggenstick mee!” Oh ja? Weet je hoelang het duurt voor je zo’n mug hebt ingesmeerd met zo’n stick …? Kost je de hele nacht.

Nee, van kamperen snap ik sowieso niks. (En in Japan wijzen ze inmiddels ook op hun voorhoofd.) Dat je vrijwillig twee weken dakloos wilt zijn, en dat je daar dan ook nog voor betaalt!? Komt nog ’s bij, als je kwaad bent kun je nooit ’s lekker de deur achter je dicht slaan. Hooguit kun je de rits wat sneller naar beneden trekken, prrrrut, maar veel indruk maakt dat niet. Mij krijg je geen tent in. Slapen met het raam op een kier vind ik avontuurlijk genoeg. Kom zeg, daar betaal ik mijn hypotheek niet voor. Ik ben binnen en ik blijf binnen.

Maar wie schetst mijn verbazing toen ik afgelopen dinsdag langs de A50 op een afgemaaid maisveld ineens een hele roedel felrode tentjes zag staan. Net voor de afslag Uden Zuid, zo’n 15 mini-sheltertjes keurig in ’t gelid. Vreemd genoeg, allemaal eenpersoons. Was dit die criminele Ierse campeerclan die vorige maand een Dintherse camping onveilig had gemaakt? Had de Heesche Sterrenwacht Halley dit kampje bedacht zodat mensen vanuit hun slaapzak konden turen naar de, vooral deze week, schitterende planeet Saturnus? Of nee, hier huisde natuurlijk het voltallige personeel van de inmiddels failliete Udense disco Bongo Beach. Alle 15 horecamedewerkers stonden sinds kort op straat nadat die tent maanden rood had gestaan. Toepasselijker kon niet. Maar de volgende dag schreef dit weekblad dat het slechts een reclamestunt betrof, en wel van Cambiance vakantieparken die zo’n rood tentje in hun logo hadden staan. In Sint Anthonis staat zo’n park … met de misleidende naam “de Ullingse Bergen”. Leuk verzonnen die bergen, maar het is waarschijnlijk zo plat als een dubbeltje. Wedden?

Een felrood eenpersoons weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant