Afbeelding

'Zin om politiek in te gaan is groot'

Onderwijs 82 keer gelezen
UDEN – De 5vwo-leerlingen Lotte Alofs (17) en Sean van Berlo (16) vertegenwoordigen deze week Nederland in Tallinn (Estland) tijdens het Model European Parliament (MEP), een simulatie van het Europees Parlement. De twee scholieren van het Udens College deden eerder ook al mee aan de regionale en landelijke versie. Hun talent viel zo op dat ze nu Nederland mogen vertegenwoordigen.

[image=172673]

Vijftien landen uit de Europese Unie vaardigen deze week tien leerlingen af naar Tallinn, waar ze de hele week in commissies vergaderen over Europese onderwerpen. Eind deze week presenteren de commissies hun resoluties en moeten de jeugdparlementariërs deze verdedigen en bekritiseren. Dit alles in het Engels. Lotte en Sean vertrokken zondag naar de hoofdstad van Estland. Een hele eer voor het tweetal om Nederland te mogen vertegenwoordigen. “Of wij zo goed zijn? Blijkbaar hebben we het eerder goed gedaan. Maar het zijn momentopnames”, vertelt Sean van Berlo. Samen met Lotte heeft hij zich van tevoren grondig moeten voorbereiden op deze missie. “We hebben de problemen die we moeten aanpakken al van tevoren gekregen”, legt Lotte uit; “ik houd me bezig met het probleem van het groeiend nationalisme in Europa, dat een serieuze bedreiging vormt voor de eenheid binnen de EU.”
Sean houdt zich met een ander onderwerp bezig. “De kleine landen zijn onvoldoende vertegenwoordigd in het beleid van de EU. Daar moeten wij voor zorgen. Neem bijvoorbeeld Nederland. Eerst mochten wij meedoen in het overleg over de Joint Strike Fighter, later zijn we er weer uitgegooid.”
Goed inlezen op je eigen onderwerp is volgens Lotte Alofs belangrijk. “Vooral alles wat van toepassing is op het land dat je vertegenwoordigt. In ons geval is dat gewoon Nederland.” Goed je oren te luisteren leggen, is volgens Sean van Berlo belangrijk tijdens de debatten en voor de besluitvorming. “Je moet je natuurlijk ook in de picture spelen en goed overleggen met je landgenoten.”
Sean en Lotte hebben duidelijk politieke talenten. Maar hebben ze ook politieke ambities? Sean: “Politiek is leuk voor een week. Nu moeten we snel knopen doorhakken. In het echt werkt het niet zo. Dan gaat het nog meer met retoriek en op het scherpst van de snede. Maar ook duren besluitvormingen veel langer.” Lotte meer politieke aspiraties. “Vooral na zo’n MEP-week is de zin om de politiek in te gaan erg groot.”
De twee scholieren zijn het afgelopen jaar intensief begeleid door de docenten Koert Stremler en Maurice Doggen. De school ondersteunt de missie in Estland ook financieel.

[image=172674]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant