Afbeelding

VZOD schiet zich naar landskampioenschap

Sport 67 keer gelezen
VOLKEL - Een mooi lentezonnetje, een prachtige accommodatie en een stel tot in de tenen gemotiveerde leden van VZOD traden zondag 3 april aan om de Nederlandse driekleur en om de vlag van VZOD in top te hijsen.

[image=172745]

Alles is voorbereid, inclusief de scoreverwerking, het barpersoneel, de keuken en niet te vergeten de banen. Het moet een topdag worden voor VZOD. Een van de mooiste en belangrijkste wedstrijden in Nederland met de handboog mag VZOD organiseren. Het team van VZOD staat zelf in de finale van dit toernooi en dat geeft extra druk. Oud-voorzitter Antoon van Tiel heeft er vertrouwen in. Als wedstrijdleider op deze dag weet hij dat er altijd gewonnen wordt, is het niet met het team dan is het wel met de organisatie. Alles klopt. Scheidsrechter Frans Maas controleert de banen en de accommodatie. Alles is goed en hij heeft dezelfde insteek voor deze dag als de club: sportief, vlot en vooral gezellig en traditioneel.
Bij aanvang van deze voor de finalisten spannende dag begint het met een goede voorbereiding. Vroeg op deze zondagmorgen heeft Johan Vissers alles al klaar voor de scoreverwerking en aanmelding van de geselecteerde teams. Hij heeft samen met de clubgenoten alle voorbereidingen getroffen om deze dag te laten slagen en er voor gezorgd dat de schutters van VZOD zich nergens geen zorgen over hoeven te maken. Alle clubs hebben hun beste schutters verzameld en de opdracht meegegeven om als beste thuis te komen met de NHB-beker. Het zijn niet de minste die de accommodatie van VZOD betreden. Deze zestallen hebben in de voorrondes laten zien dat ze wat kunnen met pijl en boog. Drie van de 8 geselecteerde zestallen hebben schutters in hun team die in de Nederlandse selectie zitten. VZOD mag zich daar ook onder scharen met Hennie van den Bogaart. Deze topschutter kan het team van VZOD tot grote hoogte leiden als het gaat om motivatie en doorzettingsvermogen.

Zwak begin
Het team van VZOD begint zwak, zeer zwak. Maar kalmte en rust binnen het team zorgt ervoor dat het alleen maar beter kan gaan worden in de loop van de dag. En dat gebeurt ook. Na de eerste vijf pijlen staat het team uit Volkel op een gedeelde 5e plaats. Niet bijster goed, maar excuses voor slechte scores in de handboogsport bestaan niet. Stef Hermens, met een zeer zware zaterdag achter de kiezen als aanstaande bruidegom, weet zich te hervatten en komt in zijn ritme. Hans Nooijen met de zwaarste boog van Nederland vecht voor wat hij waard is en neemt genoegen met alle pijlen die wel goed gaan. Naamgenoot Hans van Lieshout klimt op de rug van het team en komt ook in zijn ritme. Junior Davy Peters laat zien waar hij goed in is… presteren onder druk. Oudgediende Maarten van Haren voelt zich helemaal in zijn nopjes met dit knokkende team en laat zoals altijd een prachtige score zien. Hennie van den Bogaart ziet het allemaal aan en controleert de boel. Alsof hij er niets voor hoeft te doen schiet hij de ene tien na de andere. Maar schijn bedriegt, ook hij moet knokken om een goede pijl te schieten, net als iedereen. De trainingen en ervaringen van deze allrounder zijn goud waard voor het team van VZOD. De kalmte wordt bewaard en na de tweede set van 5 pijlen klimt het team naar een 4e plaats. Dan komen eindelijk de ‘volle bakken’ voor de dag. Wanneer het team van VZOD regelmatig 6 tienen mag noteren en met de regelmaat 5 tienen en een negen, worden de andere teams onrustig. Het beoogde effect is daar en nu kan er gewoon rustig doorgeschoten worden. De andere teams zien het aan en na de 4e set staat VZOD op een derde plaats met nog maar 5 punten achterstand op de nummer een, Recht door Zee uit Helmond. De schutters van Vriendenkring uit Schaijk domineren nog even de wedstrijd met hun tweede plaats, maar moeten al heel snel concluderen dat tegen zoveel overwicht niets te doen is. Het team van VZOD ziet op baan 1 bij Recht door zee een 1 vallen als score en dat is voldoende om nog meer rust in het team te krijgen en zich zo naar een eerste plaats te schieten.
Die ene slechte pijl van Recht door zee was niet alleen de oorzaak van winst voor VZOD, alle andere pijlen tellen tenslotte ook mee. VZOD liet zien dat het waardig is om op dergelijke positie mee te spelen in de Nederlandse handboogtop. Iets wat al jaren in de verwachting lag, maar nu werkelijkheid is geworden. VZOD wint de NHB Beker! De gemeente Uden heeft er weer een landskampioen bij dankzij het overweldigende clubgevoel van VZOD en al haar leden en vrijwilligers. Een club kan alleen maar goed functioneren bij welwillendheid van zowel barpersoneel, als alle andere vrijwilligers. Dat is op deze dag meer dan bewezen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant