Afbeelding

Harde klap voor vliegbasis Volkel

Column 22 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

In Kandahar komt een Volkelse piloot terug van z’n missie. Zijn commandant is benieuwd hoe het ging. “Nou”, zegt de piloot, “ik heb onze vijanden in het Noorden helemaal platgebombardeerd!” Zijn superieur schrikt: “Wat? We hebben toch helemaal geen vijanden in het Noorden?” De piloot knikt: “Nu in ieder geval wel!” Genoeg gelachen. En dat moet ook het kabinet gedacht hebben. Want wat de Taliban in al die jaren niet is gelukt, deed Minister Hillen met één pennenstreek: hupla zo tientallen F16’s uit de lucht (download-F16-deleed). En dat kwam hard aan in Volkel. Bij mij iets minder. Natuurlijk, het is erg voor de werkgelegenheid in de regio. Stel je voor, straks houden ze nog maar één baan over: de landingsbaan. Maar die basismedewerkers zijn prima vaklui, die komen wel weer aan de slag.

Sorry Majoor Bosshardt, ben nou eenmaal geen grote fan van het leger. Dat heeft iets met mijn jeugd te maken. Omdat ik ben geboren in 1959 val ik als niet-dienstplichtige bij Defensie onder de categorie Vrouwen. Dus wanneer de Russen alsnog komen moet ik aan het front tomatensoep uit gaan delen en op een toneeltje half bloot gaan dansen om het moreel van onze manschappen hoog te houden. En dat doe ik dan niet want ik kan niet tegen autoritaire mensen die zeggen wat ik moet doen. Als ze bij de sterreclame iets aanbevelen zap ik al weg. Kun je nagaan. En wat het allemaal kost!? Neem dat Uruzgan. Moesten we nou echt zoveel belastinggeld in een Afghaanse woestijn dumpen? Als je zag wat daar werd geïnvesteerd aan dagelijkse surveillance, infrastructuur, schooltjes, en politietraining, dan zou je haast willen dat wij hier in Brabant óók ’s door extremistische moslims bedreigd worden. En wat hebben we daar met ons dure wapentuig nou helemaal bereikt tegen dat legertje teenslippers? Nee, ik snapte wel waarom de mail van onze soldaten daar streng werd gecensureerd? De resultaten waren namelijk niet om over naar huis te schrijven, daarom.

Ho ho, voor je nou weer in de pen kruipt, ze doen internationaal soms best nuttig werk. Vooral de luchtmacht. Zo hebben een paar Volkelse F16’s er mede toe bij gedragen dat die mafkees van ‘n Kaddaffi weer terug in zijn eigen bungalowtent is gekropen. En zo zie ik onze luchtmacht dus het liefst; klein en doelmatig. Met minder herrie en zonder Amerikaanse kernwapens. Want, weet je dat wij zelf al jaren een massavernietigingswapen hebben dat mensen vernietigd en de huizen laat staan. Dat noemen wij namelijk “een hypotheek”.

Een wolkeloos weekend met een zachte landing gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant