Afbeelding

Molen Eerde poort naar Groene Woud

Kunst en cultuur 98 keer gelezen
EERDE – Met een groot feest wil de Stichting Eerdse Molen in het weekend van 17 september de opening van de St. Antoniusmolen vieren. Op zaterdag 25 juni worden de kap en de wieken teruggeplaatst en is de molen terug in het dorp.

[image=174275]

De restauratie van de molen gaat inmiddels de afrondende fase in. “Bouwtechnisch zijn we er, maar financieel nog niet”, waarschuwt Bertus van Berkel van de stichting. “Er is nog veel geld nodig om de molen de komende jaren ook in stand te houden.” Volgens Van Berkel wordt op dit moment bestudeerd hoe de molen het beste kan worden geëxploiteerd. “We bekijken bijvoorbeeld of we ruimtes moeten gaan verhuren aan derden.”

Transformatie
Om duidelijk te maken dat de Eerdse molen straks de poort vormt tot het nieuwe recreatiegebied Vlagheide onthulden Veghels wethouder Jan van Burgsteden samen met zijn collega’s Bart Claassen uit Schijndel en Henriëtte van den Berk uit Sint-Oedenrode vrijdag een informatiebord. “De Eerdse molen vormt straks één van de poorten naar het grote natuurgebied Groene Woud. Ik ben blij dat de initiatiefnemers tien jaar geleden hun poot stijf hebben gehouden, anders was dit project nooit voltooid. Niemand geloofde in de restauratie”, weet Van Burgsteden. Inmiddels maakt de Antoniusmolen dus deel uit van het Masterplan Vlagheide. “Een gebied dat een complete transformatie doormaakt van vuilstort naar recreatiegebied.”

Juweeltjes
Van Hooft Architecten bood het bestuur van de stichting vrijdag een cheque van vijfduizend euro aan. Voor dat bedrag maakte het Eerdse architectenbureau bouwtekeningen en leverde zo een bijdrage aan de restauratie. Altwin van Hooft: “Wij zijn als bedrijf trots op Eerde. Overal in het dorp zijn juweeltjes terug te vinden en de molen is misschien één van de mooiste. Wij zijn blij dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen en zullen dat ook blijven doen.”

[image=174273]

[image=174272]

[image=174274]

[image=174276]

[image=174277]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant