Afbeelding

Graancirkeldag Oploo valt in de smaak

Column 41 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83645]

Waarom organiseren ze op derde paasdag niet een speciaal concert voor blinden op het terrein van Paaspop. Deel dan aan de kassa gratis blindenstokken uit met extra scherpe punt en je bent in één keer van al dat zwerfafval af. En hoe lang duurt het nog voor mijn idee van “de okselpad” in productie wordt genomen, het absorberende kussentje waar op een warme dag al je okselzweet insijpelt. Druk op de rechterknop voor twee oksels. Was handig geweest met die moordende paashitte. Maar net als het vanilleijsje dat terug likt, de springstoel in een helikopter en de achteruitkijkspiegel met een klein politieautootje erin (tegen te hard rijden) zal dit idee ook wel als volstrekt nutteloos in de prullenbak verdwijnen. Jammer.

Mijn opa heeft al in 1960 een baksteen door zijn eerste televisietoestel gegooid. Maar wie kent Johannes van de Veerdonk als “de uitvinder van de afstandsbediening”? Niemand. Het is ons lot. Mijn stapelbed overgrootvader Lambertus van der Veerdonckque had in de 8e eeuw al een prototype van een blikopener ontwikkeld maar geen ridder die er aan wilde. En zo hebben die lui nog eeuwen in hun harnas geplast tot en met de laatste (natte) kruistocht. Eigen schuld! Lambertus was indertijd dorpsbeul van Oss. Hij werkte veel met vuur en genitaliën en was daarmee de eerste zakaansteker ter wereld. Maar ook dat weet geen hond meer. Wij, briljante geesten, zijn voorbestemd om te eindigen in de anonieme kantlijn van het leven.

En zo zal het Ploon Hendriks ook wel vergaan. Wie??? hoor ik je nou roepen. Ploon Hendriks! Hij was afgelopen paasmaandag nog op de graancirkeldag in Oploo, maar dat is natuurlijk niemand opgevallen. Je moet het verslag van die agrarische landdag drie keer lezen, pas dan zie je hem staan, onopvallend tussen twee gedorste graanmijten en het Matthias speltbier: Ploon Hendriks (ik kan zijn naam niet genoeg herhalen) Ploon Hendriks, de uitvinder van de mobiele bakoven! Jawel, Ploon maakt daarmee een einde aan al die heen en weer ritjes naar de bakker; hij komt langs en bakt het ter plekke! Ploon zet dus de toon. Nog even en we hebben Ploon’s mobiele pinautomaat, Ploon’s mobiele gemeentehuis, Ploon’s mobiele pompstation. Weg files, leve Ploon. Maar goed, zo zal het wel niet gaan. Toch fijn dat ik hem hier even in het zonnetje mocht zetten, die geniale Ploon Hendriks.

(Overigens, heb ik nu een futuristisch horloge uitgevonden. Het geeft niet de tijd van nu, maar al van morgen, over exact 24 uur! Kopen?)

Een briljant maar onopvallend weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant