Afbeelding

70- Jarige vrouw aangehouden voor winkeldiefstal

Column 11 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83643]

Hoe oud zal ik worden? Zal ik ooit meer tenen hebben dan tanden? Zal de dag ooit komen dat ik vergeet om naar het alzheimercafé te gaan. Zal ik het ooit mee maken dat op mijn verjaardag de kaarsen duurder worden dan de taart zelf. Dat er zoveel in de fik moeten dat die datum al weken van tevoren met rood omrand op de kalender van de brandweer staat. En dat voor het feest een cadeauboekje van de apotheker door de familie gaat. Ik heb werkelijk geen idee. Gezien mijn huidige leefstijl lijkt het me sterk dat ik enorm oud ga worden, maar je weet maar nooit.

Ik heb het mijn opa indertijd ’s gevraagd. “Opa, hoe ben je eigenlijk zo oud geworden?” “Geen drank, geen sigaretten en geen seks” lachte hij toen, “althans niet voor je 14e. En eet later nooit verse groentes. Wil je zo oud worden als ik, dan heb je namelijk alle conserveringsmiddelen nodig die je maar kunt krijgen.” Later op zijn sterfbed, toen hij al geruime tijd water bij zijn medicijnen weigerde, kwam hij er op terug. “Weet je wat mijn echte geheim is, Mark? Gewoon niet doodgaan … en verder niks.” Een prima advies. Ik zou er aan toe willen voegen: en je leeftijd deleten, gewoon wissen. Want daar begint de ellende, tussen je oren. Je denkt dat je oud bent en voor je het weet ben je het ook daadwerkelijk. Van de week is in Uden een 70-jarige vrouw opgepakt die vleeswaren had gestolen, heel slim in haar rollator verstopt. That’s the spirit, girl! Ze vragen nog figuranten voor de Bende van Oss, wat let je. Vergeet hoe oud je bent! Het is net als met handbal, de 8baan of zwanger zijn; waarom is dat alleen aan jonge mensen voorbehouden. Kijk naar die vrouw uit Harlingen. Die kreeg op haar 63e nog een kind. En best handig want nou komen ze allebei tegelijkertijd in de luiers.

Mijn opa is bijna 90 geworden. Op het eind noemden we hem “Neil Armstrong”. Ja, naar die astronaut. Opa dronk namelijk ook alleen nog door een rietje, en zat bewegingloos op een stoel de ruimte in te staren. Trouwens, net zoals bij die astronaut, verstond je ook maar de helft van wat hij zei. Ik zei laatst nog tegen mijn vriendin: “als ik ooit afhankelijk word van een machine en vloeibaar voedsel dan moet jij er de stekker uittrekken”. Toen pakte ze mijn pilsje af en trok de tv uit het stopcontact.
Een goed geconserveerd weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant