Afbeelding

Expositie Antoinette van Sint Annaland

Kunst en cultuur 94 keer gelezen
UDEN - ‘Oma, jij schildert altijd van die gekke schilderijen’, zegt kleinzoon Daan soms als hij in het atelier komt van Antoinette van Sint Annaland uit Uden. Vol trots mag Daan zaterdag de expositie van zijn oma openen die nog tot en met zondag 29 mei te zien is in Expositieruimte Ton Fleskens aan de Prior van Milstraat in Uden.

[image=176338]

Een beetje gek zijn sommige schilderijen van Antoinette inderdaad. “Grote doeken, veel kleur, vrolijke en gekke taferelen”, vat de kunstenares haar werk samen. Opvallend is dat Antoinette zelf ‘helemaal geen kleurenmens’ is: “Het is grijs, bruin, zwart en aardetinten, maar met schilderen móet er kleur uit komen. Ik ga wel ooit met aardetinten aan de gang, maar dan moet er toch kleur in.”
Vaak weet Antoinette ook niet wát ze precies gaat schilderen. “Het is altijd maar afwachten wat ik ga doen. Ik had daar een paar strepen gezet, toen kwam er een manneke uit. Het is net wat in me opkomt. Vaak schilder ik mannen en vrouwen en ook veel hoedjes. Hier ook weer. Had ik een gezicht geschilderd en toen had ik het ook maar weer een hoedje gegeven.”
Ze schildert sinds twintig jaar, eerst aquarellen, maar de laatste jaren met acryl. “Ik heb altijd graag getekend, als kind al, maar we hadden een kledingzaak en daarvoor hebben we in het antiek gezeten. Een eigen zaak, dan gun je jezelf de tijd niet. Ik ben ook heel ongeduldig van karakter. Maar met schilderen kan ik uren doorgaan.”
De laatste jaren heeft Antoinette dan ook zoveel geschilderd dat het hoog tijd werd voor een allereerste expositie. “Ik vind het wel eng, hoor! Ik heb het 11 maanden geleden afgesproken, maar toen ik hier naar toe moest, dacht ik: ‘oh wat heb ik toch gedaan’, Toch, nu het hier hangt en het niet meer thuis in de gang staat, is het anders. Nu hangt alles rustig.”

De expositie is tot en met 29 mei nog te zien op vrijdagen van 18 tot 21 uur, zaterdagen en zondagen van 12 tot 17 uur. De entree is gratis.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant