Afbeelding

Jacobus verschijnt bij opening expositie

Kunst en cultuur 27 keer gelezen
UDEN - De tentoonstelling 'Een weg van sterren...pelgrimage & Santiago' in het Museum voor Religieuze Kunst te Uden is zaterdagmiddag door de Commissaris van de Koningin van Brabant, Wim van der Donk, geopend. Dat gebeurd in een fraaie ambiance. Niet alleen was de kapel van de abdij helemaal gevuld, ook het Jacobusgilde was prominent aanwezig met als opvallendste verschijning de heilige Jacobus.

[image=176372]

De patroonheilige van het Zeelandse gilde is natuurlijk ook het symbool van de bedevaart naar Santiago. Maar een Jacobus vertelde desgevraagd helemaal geen wandelaar te zijn en in het echt gewoon Jan Bongers te heten.
De nieuwe directeur van het museum Frederieke Jeletich-Visser, overhandigde de eerste stappenteller aan de Commissaris van de Koningin. Als er in totaal 15.000 bezoekers naar de expositie komen, zal de afstand die gezamenlijk overbrugd wordt, net zo lang zijn als op en neer naar Santiago.
Tussendoor was er nog muziek van Jan de Laat en Astrid Kouwenberg en gaf professor Jan van Herwaarden gaf een korte lezing over de bedevaart naar Santiago de Compostella. Het Jacobusgilde gaf de Commissaris van de Koningin tot slot nog een vendelgroet, waarna iedereen de expositie ging bekijken.
De pelgrimage naar Santiago is een mondiale aangelegenheid, maar de expositie heeft ook een duidelijk Brabantse inslag. Er zijn Brabantse kunstenaars als Sjaak Langenberg, Rosé de Beer en Wiesje Peels bij concept en uitvoering betrokken, leerlingen van het Udens College lopen als een vorm van alternatief strafwerk de pelgrimsroute van Uden naar Handel (13,5 km) en in het project wordt ook nadrukkelijk aandacht besteed aan de bedevaartsoorden van Noordoost Noord-Brabant. Bovendien komen pelgrims uit de omgeving van het museum aan het woord in een documentaire en op 9 oktober, de laatste dag van de expositie zullen pelgrims tijdens hun 'camino van de lage landen' vanuit Vessem Uden aandoen.

Meer weten, kijk op www.wegvansterren.nl .

[image=176360]

[image=176362]

[image=176363]

[image=176361]

[image=176364]

[image=176365]

[image=176366]

[image=176367]

[image=176368]

[image=176369]

[image=176370]

[image=176371]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant