Afbeelding

'Troost me met vroege vakantie'

Onderwijs 16 keer gelezen
OSS – Terwijl Nederland de afgelopen weken volop genoot van het heerlijke weer, moesten de eindexamenleerlingen blokken voor hun diploma. Het jezelf machtig maken van wiskundige formules of aardrijkskundige begrippen is geen pretje als je vrienden in het zonnetje op het terras of aan het zwembad zitten. Gelukkig is er voor de examenkandidaten een troost. Als ze het halen, hebben ze een maand eerder vakantie dan eerder genoemde vriendjes.

[image=176614]

“Ik vond het wel jammer dat het zo’n lekker weer was en ik met mijn neus in de boeken zat”, aldus Liese Boots (17), die dit jaar het eindexamen Havo aflegt op het Titus Brandsma Lyceum in Oss. Haar vrienden hielden gelukkig rekening met haar situatie. “Ze hebben me niet proberen te verleiden om allerlei dingen mee te gaan doen. Ze wisten dat ik veel moest leren.” Ze heeft echter niet alleen maar gestudeerd. “Ik heb ook wat dagen vrij gehouden om leuke dingen te doen en van het weer te genieten. Ontspannen is ook belangrijk.”

Planning
De achttienjarige examenkandidaat Merly Reijnders uit vijf Havo maakte van de nood een deugd en ging met haar studieboeken in de zon liggen. “Vooral voor biologie had ik erg veel stof. Dat heb ik met het goede weer gecombineerd door buiten te leren. Ik heb zelfs zo lang in de zon gelegen dat ik eerstegraads verbrand ben!” Ondanks dat ze van de warmte genoot, baalde ze toch wel dat ze niets leukers kon doen. “Ik troost me met de gedachte dat ik zo vakantie heb terwijl de rest nog een maand naar school moet”, lacht ze. Havist Krijn van den Broek, met zijn zestien jaar iets jonger dan de rest, geeft aan dat het met goede planning niet zo’n probleem hoeft te zijn. “In de ochtend stond ik op tijd op om te studeren. Dan had ik de middag vrij om van het weer te genieten. Op die manier heb ik genoeg kunnen leren. Tot nu toe gaat het wel goed en in de komende examens heb ik ook vertrouwen.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant