Afbeelding

‘Wat er achter de muur zit, is spannend’

Kunst en cultuur 23 keer gelezen
UDEN – “Wat er achter de muur zit, is spannend”, vertelt Frederieke Jeletich-Visser, sinds januari de directeur van het Museum voor Religieuze Kunst. Maar de slotzusters die achter de muur van de abdij te vinden zijn, kan ze niet tentoonstellen. “Toch vormen de zusters Birgittinessen een meerwaarde aan onze collectie, maar hoe kun je dat aan het publiek meegeven?”

“De muur staat er niet voor niets”, weet Frederieke. “Hij staat er om een levenswijze te beschermen, waar ik veel respect voor heb. De zusters denken op een andere manier, bijvoorbeeld in veel langere tijdsbestekken. Wij zijn snel afgeleid en druk, met verschillende dingen bezig. Maar als je de zusters een mailtje stuurt, krijg je een ‘automatic reply’. Dat ze gezien hun levenswijze maar één keer per week hun email beantwoorden. Wij zijn geneigd ons te laten leiden door onze smartphone, ook al wil je dat niet. Het bijzondere van de levenswijze van de zusters, zou je over moeten brengen op de bezoekers. Nu ligt de nadruk op de collectie, maar het is juist zo bijzonder dat die hier in de abdij is.”

[image=176690]

De collectie op zich is niet meer genoeg voor het MRK om te overleven, zo is afgelopen jaren gebleken. Meer bezoekers trekken door onder meer lezingen en concerten, is het plan. “Ook het verhaal van de collectie moet verteld worden”, stelt Frederieke. “De dingen van het katholieke leven wisten de mensen decennialang automatisch, maar die kennis verdwijnt heel snel. Je moet dus meer uitleggen, maar het mag niet ‘saai’ worden. Om het verhaal te vertellen, daar moet je tegenwoordig dus ook andere middelen voor inzetten.”
Bezoekers van de huidige tentoonstelling over Santiago krijgen dan ook ‘touchscreens’ voorgeschoteld, kunnen filmpjes bekijken, op een loopband de pelgrimstocht zelf wandelen, al kijkend naar een ‘slideshow’ van de route. “De bezoekers krijgen stappentellers. De afstanden van bezoekers worden bij elkaar op geteld en op die manier gaan lopen ze samen naar Santiago. Het zijn dingen die de traditionele bezoeker van dit museum niet kent.”
Ook de zusters Birgittinessen kunnen op een moderne audiovisuele manier zichtbaar gemaakt worden, weet Frederieke en bij het 700 jarig bestaan van de orde in 2013 hoopt het museum dan ook flink uit te pakken. Als het museum er dan nog is?
“Het blijft zorgelijk bij het MRK”, vertelt de directeur. “Ik zit hier ook maar voor een jaar. Vorig jaar was er een subsidie van de provincie voor een interim-directeur. Dit jaar is er nog een éénmalige subsidie. Natuurlijk kijken we hoe het verder kan, maar dat is nog in ontwikkeling. Maar het gaat goed met het museum. Je ziet het terug in de bezoekersaantallen, vergeleken met vorig jaar een derde meer! We verwachten ook heel veel van de Santiago tentoonstelling. We hebben met de stappentellers 15.000 bezoekers nodig om op en neer van Uden naar Santiago te lopen dus dat is het minimum waar we naar streven.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant