Afbeelding

Kinderen Uilenspiegel verflimen boek

Kunst en cultuur 36 keer gelezen
BOEKEL - De verfilming van het zelfgeschreven boek ‘Het geheim van het Spiegelbos’ is een geweldige belevenis geworden. Van ’s morgens acht uur tot vier uur ’s middags zijn kinderen van basisschool Uilenspiegel afgelopen donderdag geweest met het verfilmen van het boek.

Door Floor Nouwens en Sjaak van Moorsel

Al voor acht uur zijn de kinderen op school aanwezig. Je voelt aan de sfeer dat dit de dag is dat het gaat gebeuren. We gaan ons eigen boek verfilmen. Yes, vandaag gaat het gebeuren. Samen met een aantal ouders worden de gezichten geschminkt en de kleren voor de verschillende personages klaargelegd. Martin Soeters, filmer, arriveert een kwartiertje later en het script wordt nog even in vogelvlucht doorgenomen. Het is de hoogste tijd om te beginnen met filmen. Stan van Berkel, een van de kinderen van de regiegroep, checkt nog even of we alle spullen voor de eerste take hebben. Het filmen kan beginnen.

[image=177664]

Bjorn Nabuurs, ook van de regiegroep, telt elke keer af. Hij geeft het sein wanneer de kinderen die een rol hebben kunnen beginnen met spelen. Een aantal scènes spelen zich af in het klaslokaal. Filmer Martin laat sommige scènes meerdere malen over spelen. Hij filmt dezelfde scene vanuit verschillende posities. Ook neemt hij korte shots van kinderen. Bij het monteren kijkt hij welk materiaal, wat hij heeft gefilmd, het best bruikbaar is.
Een aantal spannende scènes voor de ‘Doodshoofdkelder’, een plek waar juf Godefrieda stoute kinderen naar toe brengt, worden gefilmd op locatie. Een opa en oma hebben hun kelder beschikbaar gesteld. De kinderen spelen hun rol fantastisch. Tijdens de opname is het doodstil. Super knap hoe de kinderen in staat zijn zo lang geconcentreerd te kunnen werken.
In de middagpauze eten kinderen een boterham terwijl ze ook geschminkt worden. Ze ondergaan namelijk een metamorfose wanneer ze in het Spiegelbos aankomen. In de middag filmen we in het bos. Ouders hebben een dag eerder al met kinderen een grot gebouwd die we nodig hadden. Ook is er tijdens het ochtendgloren door een ouder een tent in het bos opgezet. Ook deze hebben we nodig voor het verhaal.
De spelers spelen hun rol. Aanwijzingen worden gegeven. De laatste scènes zijn in zicht. Nog even doorbijten. Het is een lange dag waarin veel gevraagd wordt van de kinderen. Ontzettend knap is dat de kinderen voor de verfilming de hoofdstukken door elkaar moeten spelen. Eerst worden namelijk alle scènes in het klaslokaal gespeeld. Daarna alle scènes op het schoolplein enz. Kinderen moeten dus telkens switchen tussen verschillende hoofdstukken.
Het is vier uur de laatste scene wordt gedraaid. Na een lange dag filmen staan alle scènes op de camera. ‘Het geheim van het Spiegelbos’ is als boek verschenen. Over een aantal weken hebben we ook de film.
Basisschool Uilenspiegel wil alle kinderen, de ouders die hebben meegewerkt aan het schminken en maken van de kleren, en Martin Soeters bedanken dat we samen deze fantastische ervaring hebben mogen beleven.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant