Afbeelding

‘Blik op oneindig verstand op nul’

Sport 48 keer gelezen
BOXMEER – Ze wisten niet helemaal waar ze ‘in’ of ‘op’ gestapt waren, maar de twee vrouwelijke deelneemsters van het sportieve team De Fietsdijkers uit Boxmeer hebben hun doel helder: de berg overwinnen voor het goede doel.

Het team de Fietsdijkers doet mee aan de actie Alpe d’HuZes, waarbij iedere fietser zo vaak mogelijk de ongeveer gelijknamige berg in Frankrijk probeert te beklimmen. “Opgeven is er die dag niet bij”, zegt Ria Cornelisse die samen met haar man Hans de uitdaging is aangegaan. Voor buurvrouw Nancy van de Rijdt geldt hetzelfde. “Blik op oneindig en verstand op nul”, zegt Nancy. Beide dames fietsten vóór de pittige trainingen ter voorbereiding op 9 juni vooral voor de lol, tijdens vakantie bijvoorbeeld. Nancy: “Bij ons [Nancy is getrouwd met deelnemer Willem] veranderde de doelstelling van de fietstochten steeds meer. Toeristisch rondpeddelen werd sportief fietsen. De wegen soms zo steil dat ik het uiterste moest geven.” Als het dan echt niet meer ging stopte ze er gewoon mee. Het was immers fietsen voor de lol. “Ik kon omdraaien en opgeven en gewoon weer van mijn vakantie genieten. Maar mensen met kanker kunnen niet stoppen met hun strijd, omdraaien, opgeven en omdraaien. Daarom doe ik mee aan de Alpe d’HuZes.

[image=177698]

Enthousiasme
De dames worden door teamgenoten geroemd om hun tomeloze inzet en energie. Ze kunnen met de mannen goed mee en slaan weinig trainingen over. Omdat ze serieus met de actie bezig zijn, maar ook omdat ze het ‘gezamenlijke’ van de training en de actie reuze gezellig vinden. “Ik heb de verwachting dat het heel zwaar gaat worden”, zegt Ria, “maar één keer komen we zeker boven. Helemaal als we echt ons eigen tempo aanhouden. Een tandje lager dan de mannen, maar dat is niet erg.” De rest doet het goede doel voor Nancy en Ria. En anders is er nog het enthousiasme van het publiek en de entertainment in elke bocht die de dames er doorheen zullen slepen. “Desnoods loop ik een stukje”, zegt Nancy.
Door de vele trainingen die veel energie kosten, neemt het lichaamsgewicht van verschillende Fietsdijkers af. Voor Ria en Nancy is dat een bijkomend voordeel, dat ze in de gaten moeten houden om juist voldoende gewicht te behouden. “We moeten op verantwoorde wijze extra eten om spieren op te bouwen”, zegt Ria. “Voor de trainingen hadden we weinig kracht in de benen en laten we daar voor de beklimming juist veel van nodig hebben.” Zowel Nancy als Ria hebben dus naast de trainingen en 9 juni een extra uitdaging. “Alles in het kader van grenzen verleggen voor de kankerbestrijding”, zegt Nancy. “In de hoop dat deze ziekte over tien jaar niet meer dodelijk maar chronisch is.”

Steun
De Fietsdijkers hebben nog volop steun nodig. Een idee om geld in te zamelen of direct sponsoren? Kijk voor meer informatie op: www.opgevenisgeenoptie.nl. Eventuele bijdragen kunnen onder vermelding van SportBox Boxmeer gestort worden op Rabobank-nummer 14.57.25.820.








Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant