Afbeelding

Cees, het paard dat stilstaand galoppeert

Sport 139 keer gelezen
ODILIAPEEL - Een paard dat altijd luistert en nooit stijgert, weigert of moe wordt. Voltigevereniging De Wittegheit in Odiliapeel heeft er een; Cees! Zijn er dan geen nadelen? Nou ja, eentje dan. Cees kan niet voor nakomelingen zorgen. Cees is het nieuwe mechanische paard van de succesvolle club. En Cees kan stilstaand galopperen.

[image=178036]

"We hebben een beetje gespiekt in Oostenrijk", bekent Leo Rooijmans, Pr-man van De Wittegheit. "Een club uit Innsbruck werd helemaal uit het niets Europees kampioen. Toen bleek dat zij oefenden op een mechanisch paard. Die wilden wij toen ook wel een. En laten wij nu een meisje als lid hebben die uit Innsbruck komt. Zij heeft foto's en video-opnamen gemaakt van het mechanische paard en een van onze leden, die technisch aangelegd is, heeft er een voor ons gemaakt."
Die technische man is Cees van der Ven. Inderdaad, zijn creatie is naar hem vernoemd. "Ik bouw normaal machines. Dit is voor het eerst dat ik een mechanisch paard heb gebouwd. Best lastig, om de goede 'slag' van de galop na te bootsen, maar het is gelukt. Mijn dochter, die ook lid is van De Wittegheit, was het proefkonijn", aldus Van der Ven.
"Op een mechanisch paard kun je goed leren bewegen en je evenwicht leren bewaren. Onze leden bedenken de choreografie zelf. Wat op Cees niet kan, kan in de praktijk ook niet", legt Leo Rooijmans uit. "Die mechanische paarden kun je ook kant-en-klaar kopen, in Amerika. Maar dan tel je 50.000 euro neer. Zo kapitaalkrachtig zijn wij niet. Cees is simpel en betaalbaar." Rabobank Uden-Veghel heeft het mechanische paard, vanuit het coördinatiefonds, gesponsord met een bedrag van 5549 euro. Dit bedrag werd zaterdagmiddag, tijdens de officiële presentatie van Cees, symbolisch overhandigd door Theo van Hoek en Jeanette van Lankveld van de Rabobank. Vervolgens gaven de Wittegheiters een fraaie demonstratie op hun nieuwe aanwinst.
Overigens is De Wittegheit een van de toonaangevende voltigeverenigingen in Nederland. "We hebben nu vijftig leden en binnenkort vaardigen we één of twee solisten af naar het EK in Frankrijk", vertelt Rooijmans trots. (foto's: Stephan van Berkel)

[image=178037][image=178038][image=178039][image=178040][image=178041][image=178042][image=178043][image=178044][image=178045][image=178046][image=178047]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant