Afbeelding

Veghelse kinderen doen verkeersexamen

Verkeer en vervoer 64 keer gelezen
VEGHEL – In de stralende zon begonnen de kinderen van de groepen 7 van de helft van de Veghelse basisscholen maandag aan hun Praktisch Verkeerexamen. De andere helft gaat dinsdag op voor het examen. De kinderen fietsen op een route van basisschool De Bunders naar het centrum en weer terug. Tijdens de rit worden hun verrichtingen op 27 punten beoordeeld.

[image=178363]

Op de 27 controlepunten staan ouders van kinderen verdekt opgesteld om de verrichtingen van de deelnemers te beoordelen. “Zij kijken of de kinderen zich aan de regels houden en of ze niet gevaarlijk rijden”, vertelt organisator Riny de Ruijter.
Daarbij zijn verschillende code’s waar deelnemers op kunnen worden afgerekend. “We hebben de code’s 1,2 en 3. Deze staan voor met losse handen fietsen, door rood rijden en voorrang nemen. De andere drie code’s zijn minder erg zoals hand niet uitsteken, ‘racen’ en niet omkijken”, legt De Ruijter uit.
De uiteindelijke beoordeling over het wel of niet slagen ligt uiteindelijk bij de scholen zelf. “Dit is een particulier initiatief. Meestal kunnen de scholen zelf het beste inschatten of een kind misschien fouten heeft gemaakt door de zenuwen of wat anders. Wij brengen op basis van de resultaten die de ouders opschrijven wel een advies uit. Als kinderen bijvoorbeeld door rood fietsen of voorrang nemen, zijn ze wat ons betreft meteen gezakt. Ze zijn dan gevaarlijk bezig. Maar de kleinere fouten, zoals een keer je hand niet uitsteken, mogen een keer gemaakt worden”, vindt De Ruijter.

[image=178362]

[image=178361]

[image=178360]

[image=178358]

[image=178357]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant