Afbeelding

VZOD sluit seizoen af met Nederlandse titel

Sport 74 keer gelezen
VOLKEL - Het team met de beste schutters van VZOD reisde zondag af naar Limburg om deel te nemen aan de Nederlandse kampioenschappen handboog voor teams op de 25 meter Ereklasse. Op baan 4 moest het gaan gebeuren en het team heeft afgesproken om de hele dag alert te blijven. Het team bestaande uit Maarten van Haren, Davy Peters, Henny van den Bogaart, Stef Hermens, Hans van Lieshout en Hans Nooijen stond als vierde geclassificeerd.

[image=178778]

Al na de eerste set van vijf pijlen staat het team bovenaan in de ranking. Na 25 pijlen is het puntenverschil uitgegroeid naar dertig met de tweede ploeg, De Vriendenkring uit Schaijk. Na een zeer zwakke tweede set in de tweede serie van 25 pijlen daalt de koppositie een flink aantal punten, maar het team weet zich onder leiding van Hennie van de Bogaart snel te herstellen en gaat snoeihard door met het vasthouden van de punten. Tot in de laatste set van 5 blijft het onduidelijk wie er gaat winnen. Een of twee missers en een goede score bij de tegenstander kan funest zijn. Tot de laatste pijl die geschoten moet worden door Hans Nooijen is het team niet zeker van de overwinning. Die pijl moet er zeker in en, als het kan minimaal een negen. Helaas moet Hans een aantal keren opnieuw opzetten om die pijl te schieten. De tijdslimiet die hier voor staat zou wel eens pijnlijk de oorzaak van verlies kunnen worden. Maar Hans schoot zijn pijl in de laatste twee seconden van de al op oranje staande lichten. Een perfect schot, met na de inslag van de pijl de bel dat de tijd verstreken is. De harten van de schutters van VZOD beginnen weer te kloppen en nu weten ze dat het team uit Hunsel wel heel erg goed geschoten moet hebben om die 15 punten in te halen. Nog een paar bloedstollende momenten volgen totdat teamlid Stef terugkomt met de mededeling dat de club uit Hunsel wel goed gescoord had, maar niet goed genoeg. De overwinning is een feit en vele gelukwensen van tegenstanders volgen. Wat opvalt is dat menigmaal gezegd wordt dat het VZOD gegund is. Voor het eerst in de geschiedenis is VZOD officieel Nederlands Kampioen op de 25 meter 1 pijl. De eindscore van de vijf beste schutters uit zes van VZOD is 2281 punten, de nummer twee heeft 2269 punten. Een overwinning met twaalf punten, ruim voldoende, het laatste schot van Hans Nooijen had dus nog een misser mogen zijn.

Palmares
Herinneringen schieten door de koppen van het team en men begint zich te realiseren wat er dit jaar allemaal gebeurd is. Om een en ander duidelijk te maken volgt hier een opsomming van de successen van VZOD in dit jaar.
- Hennie van den Bogaart Nederlands Kampioen Indoor
- Hennie van den Bogaart 8e plaats op het EK in Spanje
- Alle drie de zestallen van VZOD regiokampioen
- Diverse successen op rayonkampioenschappen
- VZOD winnaar van de NHB beker
- Niels van Berkel Nederlands Kampioenschap bij de Aspiranten
- Rae Verweij Nederlands Kampioen dames klasse 3


Na al deze overwinningen is deze winst het juweel op de kroon van VZOD. Bij de zeer sfeervolle prijsuitreiking speelt men het Wilhelmus en dat krijgt een hele bijzondere betekenis voor het team wat trots op het erepodium heeft plaatsgenomen. De vlaggen in Volkel hangen in top, het Wilhelmus klinkt op de achtergrond, vele clubgenoten hebben de moeite genomen om even langs te komen en het bier staat koud. Er moet champagne ontkurkt worden en dat geeft de nodige hilariteit, het eerste team van VZOD heeft wel verstand van schieten, maar blijkbaar niet van champagne ontkurken. Het wordt ze niet kwalijk genomen, misschien is het ook maar beter zo. Het bier en de wijn vloeien rijkelijk, voorzitter en oud-voorzitter zijn apetrots, iedereen voelt zich kampioen en zo hoort het ook. De hele club is kampioen en dat weten ze allemaal maar al te goed.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant