Afbeelding

Udense naar World Transplant Games

Sport 78 keer gelezen
UDEN - Jinny van Rheenen komt in juni weer in actie op de 18e World Transplant Games. De Udense is als één van de 55 sporters geselecteerd door Stichting Sport en Transplantatie om als badmintonster deel te nemen aan deze Spelen in het Zweedse Göteborg.

[image=178884]

De World Transplant Games zijn de wereldspelen voor mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Op deze Spelen worden een tiental sporten beoefend waaronder badminton, tennis, zwemmen, volleybal, wielrennen en atletiek. Tijdens de World Transplant Games wordt, naast natuurlijk de sportieve prestaties, vooral aandacht gegeven aan de wachtlijstproblematiek en overige zaken rondom orgaandonatie en -transplantatie.
Ruim elf jaar geleden heeft Jinny haar levensreddende donorlongen ontvangen. Ze had erfelijk longemfyseem waardoor ze op een gegeven moment bijna geen lucht meer kreeg. Een transplantatie was het laatste redmiddel. Na veel onderzoeken kwam ze in juli 1999 op de wachtlijst. Een half jaar later, als één van de eerste in dit nieuwe millennium, werd Jinny getransplanteerd en kon langzaam aan haar revalidatie beginnen. Weer te gaan badmintonnen was één van haar doelen en in 2001 stond ze volop tegen de shuttles te slaan. In 2004 deed Jinny voor het eerst mee aan de Europese Spelen voor hart- en long getransplanteerden en won haar eerste bronzen medaille in het dubbelspel. Haar prestaties tijdens trainingen leverden haar een plaats op in de selectie voor de Spelen in Bangkok (2007) en behaalde met badminton dames dubbel haar eerste gouden medaille. Ook in Australië - 2011 - was Jinny erbij en mocht de bronzen medaille voor het badminton-enkelspel mee naar huis nemen.
Jinny doet vooral mee aan deze World Transplant Games om te laten zien dat je na een transplantatie nog een heel volwaardig leven kan leiden. Uit dankbaarheid aan haar donor, maar ook om de mensen op de wachtlijsten een hart onder de riem te steken. Ook hoopt ze op deze manier mensen over de streep te trekken om zich vooral te registreren als orgaandonor waar een schreeuwend tekort aan is. Eén van haar favoriete uitspraken is 'Recycle yourself, be a donor'. De World Transplant Games zijn van 17 tot en met 23 juni.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant