Afbeelding

Transanatolia: bergen, gravel en ravijn

Sport 36 keer gelezen
SON EN BREUGEL – De Transanatolia Rally in Turkije start pas op 7 september, maar Erik Mol, David van Grinsven (navigator) en Marc de Heijde en Edwin Dirne (navigator) zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Volgende week zondag komen zij met hun wagens voor het eerst in actie bij de Dutch Dakar Champions, een offroadspektakel op Motorcrossbaan Heerde.

[image=180501]

“Het is eindelijk waarheid geworden”, zegt Mol (Metafa Holland BV). “We hebben jaren gezegd dat we het zouden gaan doen, nu hebben we het ook doorgezet. Het is als een geintje begonnen, maar het wordt steeds serieuzer.” Een goede voorbereiding is noodzakelijk, omdat de omstandigheden in Turkije verre van ideaal zijn. “Het gebied is te omschrijven als bergen, gravel en ravijn. Er is geen zand, zoals bij Dakar, maar hier heb je minder grip. In zand blijf je steken, op gravel ga je schuiven. Er is vier dagen bivak, in een tentje, en we slapen twee nachten in een hotel. Ook de temperatuur is extreem: dat wisselt van 30 graden overdag tot ’s nachts onder nul.” Ervaren hulp is dan ook welkom. “Van de drie monteurs die sowieso meegaan, hebben er twee een verleden als navigator. Dat is fijn, zij kunnen ons dus op veel meer vlakken advies geven. Is het bijvoorbeeld verstandiger om 120 in de vijfde versnelling te rijden of kun je dat op dat terrein beter in de derde versnelling doen?”

Veiligheid
Snelheid staat voor Mol tijdens de rally in september niet voorop. “Het doel is heel bij de finish komen, niet de eerste plaats. Veiligheid staat voorop. Dat is voor mij geen probleem, als we op 13 september maar een fles champagne open kunnen trekken en naar huis kunnen gaan.” Een van de projecten voor het goede doel is al gerealiseerd: een speeltuin voor SWZ locatie Zonhove, het behandelingscentrum voor meervoudig gehandicapte bewoners. Op 27 augustus is de preproloog op Outdoorkarting De Landsard in Eindhoven. Alle vrijwilligers van SWZ locatie Zonhove zijn dan ook te gast. Degenen die het goede doel willen steunen, zijn ook welkom. Zij kunnen tien minuten karten voor tien euro, dat bedrag gaat volledig naar Zonhove en de Stichting Bijna Thuis. Ook enkele cliënten van Zonhove zijn dan aanwezig. “Bij hen krijg je er ook wat voor terug, ze hebben de dag van hun leven. Heel mooi dat er een paar bij kunnen zijn.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant