Afbeelding

Oudste inwoner van Uden (104) overleden

Algemeen 107 keer gelezen
UDEN - Na een zeer langzaam afnemende gezondheid is Kruisheer Henk Scholtens woensdagmorgen in alle rust overleden. Hij werd 104 jaar. Daarmee was hij niet alleen de oudste inwoner van de gemeente Uden, maar ook de oudste Kruisheer óóit.

[image=146383]

Op 30 juli werd zijn bijzondere verjaardag nog gevierd in aanwezigheid van zijn confraters, de Udense burgemeester Henk Hellegers en vele vrienden en bekenden. De laatste jaren werd pater Scholtens verzorgd in Verzorgingshuis Sint Jan in Uden.
Van 1922 tot 1926 was hij leerling van het College van het H. Kruis in Uden. In 1927 werd drs. Henk Scholtens geprofest in de Orde van het Heilig Kruis (Kruisheren), waarna hij filosofie in Zoeterwoude ging studeren. Kort na zijn priesterwijding in 1932 vertrok hij naar Amerika om daar leraar klassieke talen te worden aan de middelbare scholen in Onamia (Minnesota), Fort Wayne en Hastings. Ook in die streken waren veel Nederlanders (Udenaren) neergestreken na hun emigratie.
In 1948 keerde hij terug naar Nederland en werd leraar aan het Kruisherencollege in Amersfoort tot aan zijn pensioen in 1983. Hij was inmiddels ook hulp-aalmoezenier van de Amerikaanse militairen die in Soesterberg waren gelegerd. Dat bleef hij, totdat de Amerikanen uit Soesterberg vertrokken. Ook verleende hij heel vaak pastorale assistentie aan diverse omliggende parochies, met name in Baarn. Hij was daar een zeer geziene pastor. Sinds 2004 woonde hij in het Udense Kruisherenklooster. Ondanks dat zijn fysieke krachten de laatste jaren sterk achteruit gingen, bleven zijn scherpe geest en een groot gevoel voor humor aanwezig. Zijn confraters zullen hem missen.
De uitvaartviering voor pater Scholtens wordt gehouden op maandag 2 januari om 11.00 uur in de Kruisherenkapel. Na de viering wordt hij bijgezet op het speciale Kruisheren-deel van de Algemene Begraafplaats in Uden aan de Bronkhorstsingel.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant