Afbeelding

Een filosofische hersenkraker

Algemeen 62 keer gelezen
OSS – De bloedstollende theaterthriller ‘Het Gouden Ei’, naar de roman van Tim Krabbé, staat donderdag 5 januari in theater De Lievekamp op het programma. In deze bewerking van regisseur Léon van der Sanden (De Avonden en De Gelukkige Huisvrouw) spelen de acteurs Victor Löw, Peter Tuinman, Margo Dames en Nienke Römer de sterren van de hemel en houden het publiek van begin tot einde in een beklemmende greep gevangen.

[image=200754]

De perfecte misdaad en alle vragen die daar bij komen kijken, komen op een speelse en indringende manier aan bod in Het Gouden Ei, het toneelstuk naar de in 1984 verschenen bestseller van Tim Krabbé. Dat het stuk zo beklemmend spannend is, is niet alleen te danken aan het sterke verhaal maar zeker ook aan de toneelbewerking van Van der Sanden. De toeschouwer valt van de ene emotie en herkenning in de andere en deze kunnen dan ook nog tegenstrijdig zijn. Het is de kracht van het script, dat vragen stelt en onbeantwoord laat en zo een beetje met de kijkers speelt. Er zitten veel lagen in het verhaal. Het is een spannende thriller, een wreed kat-en-muis-spel, een filosofische hersenkraker, een romantisch liefdesverhaal.

Opgesloten
De titel Het Gouden Ei refereert aan Saskia’s panische angst (visioen) om voor eeuwig in een gouden ei opgesloten te zitten, dat zweeft in de oneindige ruimte. Lieneke, breekbaar mooi spel van Margo Dames, is een figuur die tot de verbeelding spreekt. Lemorne is zowel intelligent en welgemanierd als angstaanjagend demonisch. Deze beide kanten worden door Peter Tuinman perfect over het voetlicht gebracht en zijn stembeheersing is op zich al een griezelig genot om te ervaren. Rex en Victor Löw vallen in deze voorstelling perfect samen. Zozeer zelfs dat je na het zien van deze voorstelling alleen nog Löw voor ogen kunt hebben bij het lezen van dit verhaal. Zijn paniek is zichtbaar, hoorbaar, voelbaar. Het Gouden Ei is een bloedstollende nieuwe kennismaking met Tim Krabbé’s sterke roman.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant