Afbeelding

Missonarissen Kruisheren maken het goed

Religie 128 keer gelezen
UDEN – Kruisheer Harry Leermakers geniet ervan als hij hoort en ziet dat de zestien actieve missionarissen van de Kruisheren in Brazilië, Indonesië en Congo, het prima maken. “Ze worden er, indien nodig, goed verzorgd en kunnen daar nog veel betekenen. Meer dan hier in Nederland waar ze vaak ontheemd zijn en weinig mensen meer kennen. De situatie van de Kruisheren in Nederland die in Uden geen eigen klooster meer hebben en ook de familieomstandigheden weerhouden hen ook wel enigszins om terug te komen”, vertelt missieprocurator Leermakers vanuit zijn woonkamer in het appartementengebouw aan De Cour in Uden. Hij heeft uitzicht op het voormalige college en klooster van de Kruisheren.

[image=200749]

De Missieprocuur van de Kruisheren is in september verhuisd van Nijmegen naar Uden. Vanaf 1936 werd de dienstverlening aan missionarissen vanuit Nijmegen geregeld. Omdat dit klooster werd opgeheven zet missieprocurator Harry Leermakers het werk voort vanuit de Cour. Het klooster van de Kruisheren in Nijmegen werd gekocht om de missionarissen bij te staan. Harry Leermakers doet dit werk sinds 1994. “Het is jammer dat we onze gemeenschap in Nijmegen op moesten heffen, maar we kunnen de realiteit van veroudering en inkrimping niet ontlopen.”
De Missieprocuur gaf het informatieblad KOM uit over het werk van de Kruisheren in de missie. Ook dat blad is opgeheven. Nu kan men op de website van de Europese provincie van de Kruisheren iedere maand in het bulletin in de rubriek Nieuws van de Missieprocuur in Uden lezen over het wel en wee van de Kruisheren missionarissen.
En het gaat goed met de missionarissen, weet Leermakers die zelf van 1969 tot midden jaren ’80 in Indonesië woonde en werkte. De missieprocuur was vanaf vroeger altijd de instantie die de missionarissen op allerlei gebieden ondersteunde. Zij vormde de verbindingschakel tussen ginds en hier; bemiddelde bij aanvraag van projecten bij velerlei instanties enzovoorts. Nu is het veel meer computerwerk, administratie en verzorging van de contacten met de familie.
In Brazilië hebben zes Kruisheren besloten om in de stad Belo Horizonte samen oud te worden. “Dat is mooi. Ze hebben ervoor gekozen samen hun oude dag in te gaan. Hun huis staat vlak bij de kerk waar vroeger velen van hen als pastor werkzaam zijn geweest. Anderen werkten jaren verspreid in het land en kiezen nu voor elkaar. De oudste van hen is 87 jaar en hij krijgt 24 uur verzorging. Kom daar hier maar eens om.” Niet ver daar vandaan in Campo Belo woont een groepje van vier jonge Braziliaanse Kruisheren die proberen een Braziliaanse Kruisheren gemeenschap op te bouwen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant