Afbeelding

Gedeputeerde wil geluidsmetingen in Volkel

Algemeen 6 keer gelezen
UDEN – Gedeputeerde Johan van den Hout vindt al dat gepraat over geluidcontouren rondom een vliegbasis te abstract. “Kom nou eens luisteren en ervaar wat de bewoners er nou werkelijk van merken”, zei hij woensdagmiddag na een rondrit door Volkel. Hij was door wethouder René Peerenboom, burgemeester Henk Hellegers en de Dorpsraad Volkel uitgenodigd om een rondrit te maken rondom de vliegbasis. En hij luisterde.

[image=200154]

Volgens Peerenboom was het eigenlijk puur een kennismaking met de gedeputeerde die milieu en vergunningverlening in z’n portefeuille heeft en pas drie maanden geleden is begonnen. Maar uiteraard speelt ook mee dat zowel de provincie als de gemeente Uden in afwachting is van goede berichten van minister Hans Hillen van Defensie en minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Die zouden immers nog vóór het eind van dit jaar in gesprek gaan met burgemeester en wethouders in Uden. Uiteraard over mogelijkheden voor woningbouw in Volkel, vooruitlopend op het Luchtvaartbesluit. Ook Van den Hout vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met het vooruitschuiven van een beslissing.

Metingen
“Dat is al vanaf 1978 aan de gang. Ik heb nu zelf ook kunnen zien hoeveel mogelijkheden er zijn in Volkel voor woningbouw. Defensie praat al te lang over de toekomst en ondertussen gebeurt er niks. Het is zo dat er ontwikkelingen zijn in het beleid, dat er regels zijn veranderd en vooral ook, dat er minder gevlogen wordt. Defensie claimt wat dat betreft nog steeds te veel ruimte rondom elke vliegbasis. Daar moet je op inspelen. Geluidsmetingen zouden bijvoorbeeld doorslag kunnen geven. De provincie zou dat in samenspraak met de Commissie Overleg en Voorlichting Milieuhygiëne kunnen gaan doen. En ik zou nog wat willen veranderen als voorzitter van COVM. Ik zou de bijeenkomsten open willen stellen en burgers er inspreekrecht willen geven. Dat leidt tot meer transparantie en begrip”, aldus Van den Hout. Hij gaf aan blij te zijn dat de provinciale verordeningen in orde zijn. “Mocht Volkel over enkele uren eindelijk witte rook krijgen, kunnen we medewerking verlenen aan woningbouw.” Hellegers: “Dat moet dan wel heldere witte rook zijn. We nemen geen genoegen meer met halve oplossingen.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant