Afbeelding

Vrijwilligerswerk De Wis wordt voortgezet

Algemeen 78 keer gelezen
UDEN – Het is de gemeente Uden gelukt om samen met Veghel en Landerd de activiteiten, ondersteuning en vrijwilligersnetwerk van de Vrijwilligerscentrale en Hulpdienst De Wis veilig te stellen. Met ingang van 1 januari zet welzijnsorganisatie Vivaan de activiteiten voort die al subsidie kregen van de gemeenten. Het gaat daarbij om de kernactiviteiten van het Regionaal Servicepunt Vrijwilligerswerk. Ook de coördinatie van de maatschappelijke stages wordt door Vivaan uitgevoerd.

[image=199578]

Zowel wethouder Sultan Günal als voorzitter van bestuur Cor Cornelissen zijn tevreden over deze afloop. Het bestuur besloot in augustus de stichting op te heffen. De vele ontwikkelingen vroegen meer professionaliteit dan het bestuur kon bieden. Een fusie met Vivaan was niet mogelijk. Daarmee zou na ruim 25 jaar een einde komen aan het zelfstandig georganiseerd vrijwilligerswerk. Het bestuur mocht zichzelf opheffen maar de gemeente vond dat kennis en de deskundigheid van de vrijwilligers en vaste krachten moest blijven.

Contracten
Mieke Mes was vanaf 1 september adviseur bij de Wis. Samen met Cor Cornelissen blikt ze terug op de afgelopen maanden. “De schade is beperkt gebleven gelukkig. We hadden veertien vaste krachten waarvan drie contracten direct beëindigd zijn. Per 1 januari worden de andere 11 contracten verbroken. De meesten zullen mee kunnen naar Vivaan maar niet allemaal. Nog niet duidelijk is wat er met de verhuuractiviteiten van De Wis gebeurt. Er werden rolstoelen verhuurd, maar ook ruimten in dit gebouw Via. Ook over de vrijwillige aanvullende zorg is nog onduidelijkheid. Verder zal de balifunctie en de eigen boekhouding verdwijnen. De conciërge van Via komt onder contract van IBN.”
Belangrijker is wat voort blijft bestaan. Naast het Regionaal Servicepunt met aanvullend vervoer, Europees vrijwilligerswerk en de maatschappelijke stages, wordt ook de schuldhulpverlening overgenomen. Dat gaat de stichting AanZet doen samen met de coördinator en dezelfde vrijwilligers.
Over de vrijwilligers die de fietsenstallingen in het centrum beheren, zijn nog onderhandelingen met IBN. “De bedoeling is dat die stallingen beide gratis worden en die bij het busstation moet uitgebreid worden. Wellicht dat dit tegelijk gaat gebeuren”, denkt Cornelissen. Voorlopig neemt de gemeente dit voor haar rekening.

Palliatieve zorg
Nog een belangrijk onderdeel van De Wis was de Palliatieve Thuiszorg, hulp en ondersteuning van terminaal zieken. Die krijgt een landelijke subsidie en besloten is dat deze zorg verder gaat onder een zelfstandige stichting die kantoor gaat houden in Veghel. “Gelukkig kunnen we bijna alle vrijwilligers en cliënten zeggen dat het merendeel van de hulp doorgaat. Alleen zullen ze moeten wennen aan een ander kantoor en wellicht andere manier van werken. De gemeenten en instanties hebben ons snel en van harte ondersteund”, aldus Cornelissen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant