Afbeelding

'Het is een gezellige club vrijwilligers'

Algemeen 13 keer gelezen
SON EN BREUGEL – Ze werken door weer en wind en zijn onmisbaar bij de organisatie van het IJsfeest: de ijsmeesters. Albert Merks is een van hen. “Het is een gezellige club vrijwilligers, van caissières tot ijsmeesters.”

[image=199566]

De groep ijsmeesters is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. “Toen waren we met vijf mensen dag en nacht bezig. Nu zijn het er tien. Dat is ideaal om de dagen, van 9.00 tot 22.00 uur, vol te plannen.” Hoe zwaar het werk voor de ijsmeesters is, hangt voornamelijk af van het weer. “Maar normaal valt het toezicht houden best mee, er waren vorig jaar ook geen incidenten. Het is echt een leuke bezigheid”, zegt Merks, die blij is met de komst van de Kids Club, een tweede ijsbaan voor kleine kinderen. “Die kinderen van twaalf en dertien schaatsen zo hard. Nu hebben de kleinere kinderen ook mooi de ruimte om het schaatsen rustig te leren.”

Schoolschaatsen
De eerste week staat weer deels in het teken van het schoolschaatsen. “Voor de scholen is het mooi om die eerste week te kunnen schaatsen, dat is ook heel leuk om te zien. De een is nog beter dan de ander. Als kinderen er tijdens het schoolschaatsen van hebben geproefd, komen ze vaak ook in de kerstvakantie weer terug.”

Bekenden
De groep ijsmeesters bestaat uit goede bekenden, wat volgens Merks een voordeel is. “We kennen elkaar goed. Dat maakt het gemakkelijk om bepaalde afspraken te maken. Vorig jaar hadden we bovendien het geluk dat het vrij goed weer was. Hopelijk is er geen sprake van regen of sneeuw. Regen is het slechtst, dan krijg je bobbels in het ijs. Bij sneeuw bevriest het te hevig.” De ijsmeester merkt dat het IJsfeest leeft in de gemeente. “Je krijgt vanaf september al de vraag of er dit jaar weer een ijsbaan komt. Ook daarom is het hartstikke leuk om er aan mee te werken.” Aan zelf schaatsen waagt Merks zich niet. “Maar ik houd er wel van om er naar te kijken op televisie. Ik weet nog dat ik vroeger met twee broers op de grond voor de radio lag met de krant erbij om naar het schaatsen te luisteren. Het was dan de sport om de uitslagen eerder te hebben dan degene die ze op de radio meldde.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant