Afbeelding

Cuijkenaar valt in slaap in vreemd huis

Column 9 keer gelezen
Cabaretier Mark van de Veerdonk laat iedere week, op geheel eigen wijze, zijn licht schijnen op actuele onderwerpen uit de regio. De column is ook na te lezen in de vrijdageditie van het Udens Weekblad, Stadskrant Veghel, weekblad Regio Oss en in De MaasDriehoek.

[image=83646]

Om alvast een beetje naar kerstmis toe te groeien, komen hier de vragen:

- Heb je wel ’s goed gekeken naar het kribje van Jezus? Wat een krakkemikkig gevalletje was dat. Geloof jij dat Josef timmerman was? Heeft die man de LTS überhaubt ooit afgemaakt?
- Hoe kun je bereiken dat degene aan wie je een kerstkaartje stuurt, dat niet meteen weer vergeet? Nou, dan moet je de kaart ongefrankeerd versturen.
- Wat is de overeenkomst tussen een kerstboom en een priester? De ballen zijn puur ter versiering.

Nee, het is niet allemaal jolijt wat de kerstklok slaat. Bij ons op Slabroek is van de week zelfs een vechtpartij uitgebroken tussen twee rivaliserende groepen collectanten. Het was, geloof ik, de club die geld ophaalde voor de bestrijding van viagroxide (paalrot) tegen enkele mensen van de VLA, de Vereniging Lettervermicelli voor Afrika (dé oplossing van het hongervraagstuk én het analfabetisme). Volgens mij waren er ook nog enkele leden van de STK bij betrokken, de Stichting Tegen Kaasmishandeling? “Ja, nog steeds worden tijdens kerstborrels en nieuwjaarsrecepties bij nietsvermoedende kaasblokjes vlaggetjes in de rug geplant!? Weerzinwekkend! Heeft U wat over om dit zinloze kaasleed de wereld uit te helpen?” Vreselijk toch? Tegen het eind van het jaar word je waarlijk bedolven onder de smekende enveloppen en rammelende bussen. Er zijn al collectanten die halen eerst geld op en verzinnen er dan later een goed doel bij … meestal zichzelf. Nee, ik heb het een beetje gehad met die smekelingen in december. Maar petje af voor de mensen die gewoon genereus blijven geven, hoor.

In Cuijk woont zo’n onverschrokken echtpaar. Ze trekken zich niets aan van al die verhalen over nep-inzamelingen en verkleedde oplichters. Iedere medemens heeft zijn behoeftes, zeker in deze donkere dagen, en voor hen staat ons huis open. U zijt wellekome! Dat moet zo’n beetje hun motto zijn. Helaas waren ze afgelopen week vergeten om hun achterdeur ook daadwerkelijk van het slot te halen en daarom moest een behoeftige dronkaard noodgedwongen het keukenraam forceren om binnen te komen. Een buurtgenoot hoorde het lawaai en waarschuwde de politie. Een half uur later werd de inmiddels in slaap gevallen lamstraal van de bank geplukt, beneden in de woonkamer. Boven sliep het Cuijkse echtpaar gewoon door. De engeltjes lagen bij nachte. Een prachtige kerstgedachte.

Een welkom weekend gewenst door

Mark van de Veerdonk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant