Afbeelding

'Ik ga nog steeds fluitend naar school'

Onderwijs 79 keer gelezen
UDEN – Al 12,5 jaar is Theo van Dooren directeur van SBO De Tandem in Uden. Donderdag 1 december werd hij verrast met bloemen en een lied voor zijn jubileum.

[image=198198]

Wat is het verschil tussen het gewone en het speciaal basisonderwijs?
“Wat bij ons anders is, is dat wij natuurlijk kinderen hebben die allemaal op de een of andere manier extra zorg nodig hebben. Bij wie het niet vanzelf gaat. Daarom hebben wij kleine groepjes, 15 of 16 leerlingen per groep. Er staan bij ons twee mensen voor de groep, een leerkracht en een assistent of stagiaire. We hebben een orthopedagoog, een psychologe, een schoolmaatschappelijkwerkster, de schoolarts is er bij betrokken, logopedistes, fysiotherapeuten. Die mensen kunnen allemaal tegelijk over onze kinderen praten. Daarnaast hebben wij aparte vakleerkrachten en vaklokalen voor koken, gymnastiek en handvaardigheid. Zo kunnen wij kinderen helpen met hun problemen. Dat is een groot voordeel. En dat midden in Uden in een geheel gerenoveerd gebouw met moderne hulpmiddelen zoals digitale borden. Bovendien hebben wij externe specialisten in huis op het gebied van dyslexie (Herlaarhof) en Cesar oefenkindertherapie (Praktijk Monique v.d. Heuvel)”

Wat is uw leukste ervaring tot nu toe?
“De dagelijkse ervaring met de kinderen is het leukst. Je weet dat het er toe doet wat je doet. Onze kinderen hebben jouw hulp echt nodig. Dat is fijn om dat te ervaren. Je ziet een kind opbloeien, verder komen en beter in z’n vel zitten. Je ziet soms kinderen binnenkomen die helemaal gefrustreerd zijn omdat het niet lukte met lezen of rekenen. Of ze werden gepest . Alles is moeilijk voor ze. Dan komen ze hier en hoor je van de ouders hoe ze opbloeien. “Waren we er maar eerder aan begonnen”, hoor je dan vaak. Dat is voor mij een feestje. Het is van belang hoe je je met de kinderen opstelt, hoe je met de kinderen om gaat, hoe je contact maakt met de kinderen. Daarmee kun je meer bereiken. En dat vind ik het leuke van dit werk, ik ga nog steeds fluitend naar school.”

Denkt u dat u dit nog 12,5 jaar blijft doen?
“Dan ben ik 73. Nogmaals, ik ga fluitend naar school, maar ik wil ook nog wel wat anders. Ik wil nog wel ooit een beetje van mijn vrije tijd gaan genieten.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant