Afbeelding

‘Er verdwijnt straks een mooi stukje Uden’

Kunst en cultuur 100 keer gelezen
UDEN – Het was in alle opzichten bijzonder, de expositie die Tjeerd Zwinkels zaterdag hield. Niet alleen omdat hij zijn schilderwerken in zijn eigen woonkamer exposeerde, maar ook omdat zijn ‘expositieruimte’ over een paar maanden met de grond gelijk is gemaakt…

[image=198036]

Want dat is wat er met verschillende van de panden aan de Past. Spieringsstraat gebeurt: de gemeente Uden gaat ze slopen ten gunste van de ontwikkeling van nieuw winkelgebied. En dus moet ook de Udense kunstenaar voor 6 januari het veld geruimd hebben. “Klopt. Ik hoorde het toen ik op zoek was naar een geschikte expositieruimte. Voor mij was het toen gauw beslist: ik wilde die expositie hier houden, nu het nog kan.” Zwinkels slaat daarmee twee vliegen in één klap. Veel mensen die altijd al een kijkje wilden nemen, zien nu zijn schilderwerk en bovendien zien ze en passant hoe mooi de schilder woont. “Vier jaar zit ik hier nu en ik vind het nog altijd een prachtig plekje. Ik ben bang dat het straks allemaal een tijdlang braak komt te liggen. Dit was een mooie gelegenheid om mensen te laten zien wat een mooi stukje Uden dit eigenlijk is.”

[image=198034]

Natuurlijk stond de kunst centraal, zaterdag. Zwinkels liet de vele tientallen bezoekers hetzelfde ervaren als hij: tegelijk genieten van jazzmuziek van artiesten als Miles Davis, Frank Zappa, Tom Waits én van het schilderwerk. “Muziek inspireert mij, het is de belangrijkste invloed van mijn werk”, vertelt hij, terwijl hij langs zijn werken loopt. “De reacties zijn heel positief, mensen vinden het leuk om te zien hoe ik woon en wat ik doe. Voor mij is het ook een leuke combinatie, een expositie in mijn eigen woonkamer.” En na 6 januari? Dan hoopt Zwinkels een nieuwe woon- en expositieruimte te hebben, liefst in of vlakbij Uden. “Hopelijk is dit een opstap naar een ruimere expositieruimte. Ik heb al wel wat opties, maar ik wil het liefste in Uden blijven. Uden is en blijft toch mijn dorp.”

[image=198035]

[image=198033]

[image=198032]

[image=198031]

[image=198030]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant